Τουρκία: Στο στόχαστρο οι βουλευτές του HDP

0
42

 

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε σήμερα από την τουρκική Εθνοσυνέλευση να άρει την ασυλία των δύο συμπροέδρων και άλλων κοινοβουλευτικών του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), προκειμένου να δικαστούν με την κατηγορία ότι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση.

Εάν συμβεί αυτό, θεωρείται βέβαιο ότι οι εντάσεις θα κλιμακωθούν ακόμη περισσότερο στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανήκει στην κουρδική μειονότητα, κι όπου μαίνεται το χειρότερο κύμα βίας των τελευταίων δύο δεκαετιών, μετά την κατάρρευση, τον Ιούλιο, της διετούς εκεχειρίας που είχε κηρύξει το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καλέσει επανειλημμένα να προσαχθούν σε δίκη οι βουλευτές του HDP, ενός κόμματος το οποίο, όπως διατείνεται, είναι η πολιτική πτέρυγα του PKK.

Το γραφείο του Νταβούτογλου υπέβαλε αίτημα να αρθεί η ασυλία των συμπροέδρων του HDP, του Σελαχατίν Ντεμίρτας και της Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, όπως επίσης η ασυλία της βουλευτίνας Σέλμα Ιρμάκ, του βουλευτή Σιρί Σουρεγιά Εντέρ και του βουλευτή Ερτουγρούλ Κιουρκτσού, δήλωσαν κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι πολιτικοί αυτοί διαψεύδουν την κατηγορία πως ανήκουν σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση και ότι υποθάλπουν το μίσος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here