Τουρκία: Τούρκος και όχι Κούρδος της Συρίας ο δράστης του μακελειού στην Άγκυρα

0
3

 

Τέλος μπήκε στο μυστήριο με την ταυτότητα του καμικάζι που σκόρπισε το θάνατο στην Άγκυρα έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση της 17ης Φεβρουαρίου έπειτα από εξέταση DNA από το διαμελισμένο σώμα του.

Η ιατροδικαστική εξέταση δίνει σαφείς απαντήσεις σχετικά με την ταυτότητα του τρομοκράτη διαλύοντας τις υποθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης για τους δεσμούς του δράστη με την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DPA ο άνδρας που αιματοκύλησε την Άγκυρα σκοτώνοντας 29 ανθρώπους είναι Τούρκος υπήκοος και όχι Σύρος πολίτης.

Ο τρομοκράτης με το όνομα Αμπντουλμπακί Σομέρ είχε γεννηθεί στην τουρκική επαρχία Βαν το 1989, αλλά έφερε πλαστό συριακό διαβατήριο με το όνομα Σαλίχ Μουχάμεντ Νετσάρ.

Βάσει του διαβατηρίου, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο Νετσάρ ήταν Σύρος που εισήλθε στη χώρα ως πρόσφυγας και οι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν υποστηρίξει πως διατηρούσε δεσμούς με την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η κυβέρνηση θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση που σχετίζεται άμεσα με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Πράγματι, ο Τούρκος υπήκοος είχε επιστρέψει στη χώρα του από τη Συρία το 2014 χρησιμοποιώντας πλαστή ταυτότητα, δηλώνοντας στις τουρκικές αρχές πως διέφυγε των συγκρούσεων ανάμεσα στις συριακές δυνάμεις και το Ισλαμικό Κράτος.

«Όποια κι αν είναι η ακριβής ταυτότητά του, την οποία θα διασαφηνίσει η δικαστική έρευνα, είναι σαφές πως ο καμικάζι της Άγκυρας προέρχεται από τη Ροτζάβα, την περιοχή του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD)», μιας οργάνωσης των Κούρδων ανταρτών της Συρίας, είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, ενώ παρέμενε το μυστήριο με το όνομα και την καταγωγή του δράστη.

Μετά την εξέταση που πραγματοποιήθηκε από τα κομμένα μέλη του τρομοκράτη, ο πατέρας του, Μούσα Σομέρ, τέθηκε υπό κράτηση και μεταφέρθηκε στην Άγκυρα για να ανακριθεί.

Στο μεταξύ, 14 είναι οι ύποπτοι που έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της συνέργειας σε τρομοκρατική δράση και παραγωγή πλαστών κρατικών εγγράφων.

Έπειτα από την εξακρίβωση της ταυτότητας του 27χρονου, οι τουρκικές αρχές εκτιμούν πως ο βομβιστής διατηρεί δεσμούς με το PKK και ότι έλαβε εντολές από τα στελέχη Μεχμέτ Ντογκάν και Ισάκ Οζτσαπτού.

Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες της τουρκικής αστυνομίας υποστηρίζουν πως ο εκρηκτικός μηχανισμός που πυροδοτήθηκε είχε κατασκευαστεί στην Άγκυρα, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του τρομοκράτη με εργάτη που εργαζόταν σε οικοδομή.

Οι δύο άνδρες συνεργάστηκαν για την κατασκευή της βόμβας, ενώ δύο από τους 14 συλληφθέντες φέρονται να παρείχαν στον τρομοκράτη και το συνεργό του τα υλικά για την κατασκευή του μηχανισμού.

Την ανάληψη ευθύνης για την τρομοκρατική επίθεση ανέλαβε η οργάνωση «Τα Γεράκια για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν» (ΤΑΚ), εξηγώντας πως η έκρηξη ήταν αντίποινα για τους Κούρδους που σκοτώθηκαν και κάηκαν ζωντανοί στην Σιζρέ από «τον φασίστα Ερντογάν και τη συμμορία του».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here