Τουσκ: Το Brexit και το μέλλον της ΕΕ σε νέα Σύνοδο Κορυφής τον Σεπτέμβριο

0
4

Τη διάθεση των Ευρωπαίων να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία του Brexit και να οριστικοποιηθεί η μορφή που θα έχει πλέον η Ε.Ε. των «27» επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα, κατά την οποία, υπό τη Σλοβακική προεδρία, οι 27 εναπομείνασες χώρες-μέλη της Ένωσης θα διαπραγματευτούν τα επόμενα βήματα του Brexit και του μετασχηματισμού της Ε.Ε., μετά την προετοιμασία του καλοκαιριού.

«Σεβόμαστε τη βούληση των Βρετανών ψηφοφόρων, παρομοίως όμως σεβόμαστε και τις Συνθήκες μας. Και σύμφωνα με αυτές, είναι η βρετανική κυβέρνηση που ενεργοποιεί τη διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε. Αυτός είναι ο μόνος νομικός τρόπος που έχουμε όλοι και πρέπει να γνωρίζουν αυτή την αρχή, που επιπλέον σημαίνει πως πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Προφανώς αυτό δεν είναι το σενάριο που ονειρευόμασταν. Έχουμε ακριβείς διαδικασίες, έχουμε έτοιμο πρόγραμμα εργασιών, όμως θέλω να υπογραμμίσω ξεκάθαρα, χωρίς την ειδοποίηση από το Ηνωμένου Βασιλείου, δεν θα ξεκινήσει καμία διαπραγμάτευση για το διαζύγιο ή τις μελλοντικές μας σχέσεις» τόνισε ο κ. Τουσκ.

Παράλληλα, δεν έκρυψε τη στενάχωρη θέση στην οποία βρίσκεται ο ίδιος μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι «τη μέρα μετά το Βrexit αισθάνθηκα σαν κάποιος πολύ κοντινός μου να έφυγε από το σπίτι και αισθάνθηκα πόσο αγαπητό και πολύτιμο αυτό το σπίτι ήταν για μένα. Το Βrexit δεν είναι μόνο διαδικασίες, πολιτικές και συμφέροντα, έχει να κάνει με τα συναισθήματά μας. Σίγουρα δεν είμαι ο μόνος που αισθάνεται έτσι. Αλλά ό,τι έγινε έγινε και πρέπει τώρα να προχωρήσουμε και με την κανονική μας ατζέντα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here