​​​Τραγωδίας μεταναστών συνέχεια…

2
3

2015 : μια μάνα πρόσφυγας στοιβαγμένη σε ένα πλοίο δουλεμπόρων, προoρισμένο για..βύθιση, γεννά δίδυμα πάνω στα σώματα των άλλων προσφύγων! Ο νους του ανθρώπου δεν μπορεί να συλλάβει το μέγεθος της τραγωδίας , μιας ανθρώπινης τραγωδίας που προέρχεται από χέρια ανθρώπινα. Ο νους μοιραία ανατρέχει στη Σταύρωση του Χριστού, ανατρέχει στην πνευματικότητα του Χριστιανισμού, που τελικά συνδυάστηκε αρμονικά με τον ορθολογισμό της Αρχαιότητας, η οποία με τον δικό της Σοφοκλή άφησε στην ανθρωπότητα τους διαχρονικούς στίχους «πολλά τα δεινά κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει». Και οι στίχοι αυτοί ερμηνεύουν με τον καλύτερο τρόπο το φαινόμενο της εποχής μας.

Για την ίδια τραγωδία των προσφύγων έρχεται μια ηλικιωμένη γυναίκα, που παρά το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει και η ίδια, εκφράζει με την πράξη της την «ψυχή» που καταφέρνει να διατηρεί και σήμερα ο Έλληνας. Αγοράζει με δόσεις ρουχαλάκια καινούργια για τα μωρά, που κατάφεραν να έρθουν στη ζωή σε συνθήκες αλγεινές και απάνθρωπες. Και πάλι στο νου μας έρχονται τα λόγια ενός αρχαίου Έλληνα κωμωδιογράφου, του Μενάνδρου: «Ως χαρίεν εστ’ άνθρωπος, όταν άνθρωπος η»!

Πρόσφατα διάβασα σε αιχμή του Βαγγέλη Λιακόγκονα για την πρωτοβουλία υποστηρικτών των μεταναστών να ανοίγει η παιδική χαρά στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών δύο φορές την εβδομάδα για τα παιδιά όλου του κόσμου. Τέτοιες ενέργειες Ελλήνων πολιτών είναι επαινετέες, γιατί στην εποχή μας που χαρακτηρίζεται από μια μεσαιωνική tristitia καλλιεργούν τουλάχιστον την ελπίδα!

Τα επεισόδια των προσφύγων – μεταναστών συνεχίζονται χωρίς τέλος. Την περασμένη εβδομάδα έφτασαν στην Αθήνα περίπου 2000 μετανάστες από τη Λέσβο. Ήρθαν από το Αφγανιστάν λόγω του πολέμου και προστέθηκαν στους υπόλοιπους συνανθρώπους τους που «λιάζονται» στους 36 βαθμούς στις πλατείες της Αθήνας. Ο Δήμαρχος της πόλης Γιώργος Καμίνης επεσήμανε ότι η μεταφορά των μεταναστών γίνεται ανεξέλεγκτα και απρογραμμάτιστα, ωσάν η Αθήνα να είναι χοάνη. Πράγματι, όλη η Ελλάδα, δυστυχώς, μοιάζει πια με χοάνη και… όχι μόνον μεταναστών !

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΟι βουλευτές άδειασαν τα ΑΤΜ της Βουλής
Επόμενο άρθροΣε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη μεταξύ ΤτΕ και ΕΚΤ – Τι στάση θα κρατήσει ο Ντράγκι
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Sociιtι Europιenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κυρία Πριόβολου
    Κατ’ εμέ θα ήταν πλέον επίκαιρο να σχολιάζατε και την κατάσταση κάποιων άλλων μεταναστών οι οποίοι αφησαν την , κομματική πατρίδα τους = ΚΚΕ ,ΠΑΣΟΚ , ελπίζοντας για μιά καλύτερη ζωή στην χώρα του ΣΥΡΙΖΑ !!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here