Τρέξτε να δείτε την «Ασκητική» με τον Τσακίρογλου

0
27

   «Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβάμαι τίποτα. Είμαι λέφτερος».

Τα φώτα έχουν χαμηλώσει, ο κόσμος με τα μάτια καρφωμένα στην σκηνή, περίμενε με ανυπομονησία να ζωντανέψουν οι σελίδες του μεγάλου φιλοσοφικού έργου του μέγιστου των Γραμμάτων. Η μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου σε μετέφερε σε έναν κόσμο αλλιώτικο, αλλά τόσο οικείο σε σένα. Η σκιά του Νικήτα Τσακίρογλου επί σκηνής, με τα φώτα σβησμένα και η δυναμικότητα της φωνής του, σε έκανε να νιώσεις από τα πρώτα κιόλας λεπτά ότι οι σελίδες της Ασκητικής, θα ξετυλίγονταν μπροστά σου. Κι αυτό συνέβη.

Η ματιά σου ήταν προσηλωμένη. Ούτε άχνα δεν ακουγόταν στο κατάμεστο θέατρο «Τζένη Καρέζη» στο κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή το βράδυ. Στην οδό Ακαδημίας 3, το φιλοσοφικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη παίρνει σάρκα κι οστά από τους Νικήτα Τσακίρογλου και την Κατερίνα Διδασκάλου, αλλά και νέους ταλαντούχους ηθοποιούς. Οι ερμηνείες τους εκπληκτικές. Αν δεν έχεις διαβάσει την Ασκητική, θα τη δεις με έναν τρόπο που θα σε αγγίξει στην ψυχή. Κι οι ηθοποιοί καθημερινά δίνουν αυτήν την κατάθεση ψυχής, που νιώθεις ότι οι δυο πρωταγωνιστές απευθύνονται σε σένα αποκλειστικά.

«Ας ενωθούμε, ας πιαστούμε σφιχτά, ας σμίξουμε τις καρδιές μας, ας δημιουργήσουμε έναν εγκέφαλο και μιαν καρδιά στη Γης, ας δώσουμε ένα νόημα ανθρώπινο στον υπερανθρώπινον  αγώνα»!

Η  τολμηρή απόπειρα παρουσίασης του φιλοσοφικού  έργου, σε δραματική μορφή, με την σκηνοθετική ματιά του Πάνου Αγγελόπουλου, και με την υποστήριξη πάντα των «Εκδόσεων Καζαντζάκη», σε κάνει να αποκτήσεις μια πρωτόγνωρη, πιο ουσιώδη επικοινωνία με τις μεγάλες αγωνίες και τα ιδανικά του Νίκου Καζαντζάκη.

«Έγραψα και τέλειωσα χτες την -Ασκητική-. Είναι καλή; δεν ξέρω. Προσπάθησα με λόγια απλά, σαν εξομολόγηση, να διαγράψω την άσκηση της ζωής μου, από πού ξεκίνησα, πώς πέρασα τα εμπόδια, πώς άρχισε η αγωνία του Θεού, πώς βρήκα την κεντρική έννοια που ρυθμίζει πια τη σκέψη μου, το λόγο και την πράξη μου. Αχ!» σημείωσε ο ίδιος ο συγγραφέας.

Η Ασκητική έχει σημειώσει  ευρεία διάδοση. Βρήκε καταφύγιο και τεράστια απήχηση στις ψυχές  των ανθρώπων, από διάφορες  εθνικότητες και ανόμοιες  πολιτικές  και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Απέκτησε παγκόσμια φήμη και κέρδισε να παραμείνει κλασικό στη ροή των αιώνων.

Αν δεν έχεις διαβάσει την Ασκητική μέχρι τώρα, πήγαινε να τη δεις στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη». Μόλις τελειώσει η παράσταση, θα πας κατευθείαν στο σπίτι και το μυαλό σου θα γεμίσει με πολλά ερωτηματικά. Θα θέλεις να τη διαβάσεις και να την ξαναδείς, όπως την ερμηνεύουν εδώ και 5 χρόνια οι ηθοποιοί. Είναι ο πέμπτος χρόνος κι εσύ έχεις ακόμη λίγες ημέρες να τη δεις από κοντά να παίρνει σάρκα κι οστά. Μην τη χάσεις. Σε περιμένει στην Ακαδημίας 3.

Μα κι ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε, να συνθέσουμε, να κάμουμε την ύλη ζωή· κάθε στιγμή γεννιούμαστε. Γι’ αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της εφήμερης ζωής είναι η αθανασία.

Θέατρο «Τζένη Καρέζη»
Ακαδημίας 3
Τηλ: 21036361442103625520
Site
Facebook
Εισιτήρια
Γενική είσοδος: 18€
Προπώληση: 15€
Ειδικές Ομάδες: 12€
Ώρες Παραστάσεων
Παρασκευή και Σάββατο 21:15
Κυριακή 20:15
​Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος | Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Παίζουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Κατερίνα Διδασκάλου, Σοφία  Κομηνέα, Δημήτρης  Γρηγοριάδης, Λευτέρης Βλάχος, Mαρία Παπαφωτίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here