Τριπλή βομβιστική επίθεση του ISIS σε μαυσωλείο σιιτών στο Ιράκ

0
4

 

Φόβοι για έκρηξη εμφυλίου μεταξύ σιιτών και σουνιτών στο Ιράκ πυροδότησε η χθεσινοβραδινή τριπλή βοβμβιστική επίθεση σε μαυσωλείο σιιτών Σαγίντ Μοχάμεντ μπιν Αλί αλ-Χαντί βόρεια της Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 60, σύμφωνα με πηγές της ιρακινής ασφάλειας.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαικό Κράτος που θεωρεί τους σιίτες αιρετικούς.

Οι σιίτες μουσουλμάνοι αποτελούν πλειοψηφία στο Ιράκ αλλά οι σουνίτες πλειοψηφούν στις βόρειες και δυτικές περιφέρειες, μεταξύ των και στη Σαλαχουντίν, όπου βρίσκεται το μαυσωλείο.

Ο προεξέχων σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ-Σάντρ διέταξε την πολιτοφυλακή του, την Ειρηνευτική Ταξιαρχία, να αναπτυχθεί γύρω από το μαυσωλείο κοντά στη πόλη Μπάλάντ, περίπου 93 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Η πολιτοφυλακή του έχει αναπτυχθεί επίσης και στην Σαμάρα, την πόλη όπου βρίσκεται το μνημείο του Ιμαμ Αλί αλ-Χαντί, πατέρα του Σαγίντ Μοχάμεντ. Το 2006, μια βομβιστική ενέργεια κατέστρεψε τον χρυσό θόλο του ναού αφιερωμένο στον Αλί αλ-Χαντί και τον άλλο του γιο, Ιμαμ Χασάν αλ-Ασκάρι, δημιουργώντας ένα κύμα θρησκευτικής βίας.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε κοινωνικούς ιστότοπους έδειξαν μια φωτιά να καίει στην αγορά στην είσοδο του μαυσωλείου του Σαγίντ Μοχάμεντ, αλλά δεν φαινόταν αν είχε υποστεί ζημιές το κτίριο.

Ένας άνδρας πυροδότησε μια ζώνη με εκρηκτικά στην εξωτερική πύλη του μαυσωλείου γύρω στις 11 μ.μ. τοπικής ώρας (ίδια ώρα Ελλάδας), επιτρέποντας αρκετούς οπλοφόρους να εισβάλουν στον χώρο και να αρχίσουν να πυροβολούν τους πιστούς που γιόρταζαν το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.

Τουλάχιστον ένας οπλοφόρος ανατίναξε τον εαυτό του ανάμεσα στο πλήθος ενώ άλλος ένας σκοτώθηκε από τα πυρά του φύλακα του μαυσωλείου προτού προλάβει να πυροδοτήσει τη ζώνη εκρηκτικών του.

Το μνημείο εβλήθη επίσης και από ρουκέτες. Το Ισλαμικό Κράτος, που αποτελείται από σκληροπυρηνικούς σουνίτες, είπε σε δήλωσή του πως η επίθεση εκτελέστηκε από τρεις βομβιστές αυτοκτονίας που φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here