Τροπολογία του Ποταμιού για την επιμέλεια των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών

0
10

 

Τροπολογία με θέμα τη ρύθμιση επιμέλειας τέκνων κατέθεσαν βουλευτές του Ποταμιού στο σχέδιο νόμου «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η τροπολογία στοχεύει στην κατοχύρωση των τέκνων που έχουν γεννηθεί ή υιοθετηθεί πριν ή μετά τη σύναψη του συμφώνου συμβίωσης.

Τα τέκνα ομόφυλων που έχουν γεννηθεί ή υιοθετηθεί και συμβιώνουν με το ομόφυλο ζεύγος εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ποικίλα νομικά προβλήματα, εξαιτίας της έλλειψης έννομης σχέσης τους με τον έτερο σύμβιο ή συμβία.

Συγκεκριμένα, ο σύμβιος ή η συμβία του νομικού ή φυσικού προσώπου δεν έχει καμία απολύτως δικαιοδοσία απέναντι στο τέκνο, ακόμη κι όταν ο φυσικός ή νομικός γονέας πεθάνει. Αντίθετα, στα ετερόφυλα ζευγάρια κάτι τέτοιο δεν ισχύει, εφόσον δίνεται η δυνατότητα υιοθεσίας μετά τη σύναψη του συμφώνου συμβίωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα τέκνα ομόφυλων ζευγών να απομακρύνονται από τους ανθρώπους, με τους οποίους έχουν μεγαλώσει κι έχουν γνωρίσει ως γονείς και να τους αναδέχονται κοντινοί συγγενείς.

Το Ποτάμι, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, προτείνει με την τροπολογία που καταθέτει μία μερική έστω, όμως κρίσιμη κάλυψη του νομοθετικού κενού, όχι στο πεδίο της υιοθεσίας, αλλά στο πεδίο της επιμέλειας, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here