Τσακαλώτος: Στην Ελλάδα μετατρέπουμε τον φαύλο κύκλο σε «ενάρετο»

0
7

 

Μια νέα ρητορική για την προώθηση μιας καινούργιας και αναβαπτισμένης μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στην ΕΕ, εγκαινίασε στη διάρκεια του Brussels Economic Forum ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί παρόντος και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος επεσήμανε ότι η χώρα έχει βγει από τον φαύλο κύκλο και αλλάζει σελίδα.

Δεν ξέρω αν είμαστε στη δεύτερη φάση, αλλά στην Ελλάδα γυρίζουμε τη γωνία και μετατρέπουμε τον φαύλο κύκλο σε «ενάρετο», τόνισε.

Καταθέτοντας προτάσεις για την Ευρώπη έδωσε έμφαση στις επενδύσεις. Έχουμε χώρες που λειτουργούν με μηδενικά επιτόκια και δεν υπάρχουν επενδύσεις. Αν δεν γίνουν τώρα επενδύσεις στο μέλλον θα μετανιώσουμε που δεν εκμεταλλευτήκαμε την περίοδο των χαμηλών επιτοκίων για επενδύσεις στις υποδομές.

Πρότεινε να μην υπολογίζεται το κόστος των επενδύσεων στον υπολογισμό των ελλειμμάτων.

Το δεύτερο θέμα είναι τι κάνεις με αυτές τις επενδύσεις. Πρέπει να σκεφτούμε «εκτός πλαισίου» και να σχεδιάσουμε πού θα επενδύσουμε.

Πρέπει να πιστέψει ο κόσμος ότι η Ευρώπη γίνεται πιο «κοινωνική». Όμως τώρα έχουμε ισχυρούς κανόνες σε ότι αφορά το έλλειμμα που οδηγούν σε ποινές. Γιατί δεν βάζουμε και κοινωνικά κριτήρια; αναρωτήθηκε. Αν έχεις στόχους μόνο για τα δημοσιονομικά ο κόσμος πιστεύει ότι αυτό θεωρείς ως σημαντικό τόνισε.

Αναρωτήθηκε γιατί δεν υπάρχει αίσθηση επείγοντος παρότι υπάρχει κίνδυνος Brexit, ένας ακροδεξιός κόντεψε να κερδίσει στην Αυστρία ενώ η Λε Πεν πηγαίνει πολύ καλά.

Η παγκοσμιοποίηση

Ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε την εκτίμηση του Κλάους Ρέγκλινγκ, πως όλοι οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η παγκοσμιοποίηση είναι καλή, απλά έχουμε πρόβλημα στον να την επικοινωνήσουμε. «Δεν συμφωνώ», δήλωσε προσθέτοντας «Αυτές οι θεωρίες δεν εξηγούν ποιος κερδίζει, ποιος αποκομίζει το όφελος«.

Αν θέλεις να κατανοήσεις τον ευρωσκεπτικισμό που βλέπουμε να αναπτύσσεται σε χώρες της Ευρώπης πρέπει να δεις το πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα, ότι ο κόσμος πιστεύει ότι δεν είναι αυτός ο ωφελημένος από τις αλλαγές, υποστήριξε.

Κάποιες μεταρρυθμίσεις είναι καλές, κάποιες δεν είναι. Για παράδειγμα το ελληνικό πρόγραμμα που ήταν πολύ φιλόδοξο σε δημοσιονομικούς στόχους και αυτό δημιούργησε προβλήματα στην οικονομία και την απασχόληση.

Είναι σημαντικό όταν κάνεις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να κάνεις και κινήσεις στην ανάπτυξη. Αυτό δεν έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας, σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αν πρόκειται να κερδίσουμε τον ευρωσκεπτικισμό δεν είναι μόνο θέμα «επικοινωνίας». Πρέπει να δείξουμε ότι οι πολιτικές κάνουν καλό στους ανθρώπους.

Εχουμε μάθει από το παρελθόν ποιες μεταρρυθμίσεις βοηθούν, αλλά μάθαμε και ότι έχει σημασία και η σειρά και ο τρόπος που θα εφαρμοστούν.

Για τον ίδιο το ερώτημα δεν είναι περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη. Το βασικό είναι αν μπορούμε να έχουμε μια περισσότερη δημοκρατική και κοινωνικά δίκαια Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός δέχθηκε ωστόσο τα έμμεσα πυρά της Dana Reizniece-Ozola, υπουργού οικονομικών της Λετονίας, η οποία αντιπαρέβαλε το δικό της πετυχημένο παράδειγμα αποσοβιετικοποίησης και ανάπτυξης, ενώ ζήτησε “ηγεσίες που να πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις”.

Παρομοίως και ο Alexander De Croo αναπληρωτής πρωθυπουργός του Βελγίου, επέκρινε τις αργές μεταρρυθμίσεις στον τομέα του συνταξιοδοτικού που πλήττονται από το σύνδρομο “όχι αλλαγές στη διάρκεια της καριέρας μου”.

Σχολιάζοντας ο Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι πλέον δεν μιλάμε για Grexit, και συμπλήρωσε ότι στην παγκοσμιοποίηση υπάρχουν «νικητές» και «χαμένοι» και θα πρέπει να δούμε αυτούς που δεν ωφελούνται.

Δεν υπάρχει ένα μοντέλο μεταρρυθμίσεων, τόνισε. Χρειάζεται να γίνονται προσαρμογές ανάλογα με την περίπτωση.

 

Πηγές: Euro2day.gr, Real.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here