Τσακαλώτος: Η ζημιά από τα capital controls μπορεί να αποκατασταθεί γρήγορα

0
6
ÂÏÕËÇ: ÐÁÑÅËËÅÉÐÏÌÅÍÁ ÁÐÏ ÔÇÍ ×ÈÅÓÉÍÇ ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ ÏËÏÌÅËÅÉÁÓ ( ICONPRESS/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÍÔÏÕÍÔÏÕÌÇ ) ÔÓÁÊÁËÙÔÏÓ

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, παραδέχτηκε ότι η επικείμενη συμφωνία θα είναι μια δύσκολη συμφωνία καλύτερη ωστόσο και δικαιότερη από όσες υπήρχαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν το δημοψήφισμα.

Ο Ε. Τσακαλώτος εκφράστηκε θετικά για τον ρόλο της ΕΚΤ καθώς όπως είπε ότι παρά την «ασφυξία» μέσω της επιβολής capital control η στάση της, όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, «ήταν αρκετά υποστηρικτική σε εμάς».

Στη συνέχεια μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι επειδή δεν έχουμε capital control σε όλη την γκάμα όπως στην Κύπρο «γρήγορα μπορεί να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει γίνει».

Να σημειωθεί ότι δεν αρνήθηκε ότι οι εταίροι ζητούν περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα, τόνισε όμως ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια διαφορετική κατανομή των βαρών προς όφελος των αδυνάμων.

Συγκεκριμένα ανήγγειλε ότι θα υπάρξει αύξηση των φόρων στους εφοπλιστές, αυξήσεις στο φόρους πολυτελείας, νέα αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, κατάρτιση περιουσιολογίου, προγράμματα ελέγχου τραπεζικών καταστάσεων.

«Κάνουν εντελώς δίκαιο όλα αυτά το πρόγραμμα. Προφανώς όχι. Αλλά ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά ότι κάναμε ότι μπορούσαμε» δήλωσε.

Εξήγησε ότι η επικείμενη συμφωνία χωρίζεται σε τέσσερις κεντρικούς άξονες.

Δημοσιονομικό.
Αναπτυξιακό.
Επενδυτικό πρόγραμμα  Γιούνκερ.
Διευθέτηση χρέους.

Τέλος, σε ότι αφορά το χρέος, υποστήριξε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα ομόλογα του ΔΝΤ και της ΕΚΤ να πάνε στον ESM διότι αν αυτό επιτευχθεί το χρέος θα είναι πιο εύκολο να εξυπηρετηθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here