Τσαρλς Ρις: Ο Τσίπρας κατάλαβε πως πρέπει να υποταχθεί στη λιτότητα

0
12

 

Ο κ. Τσίπρας κατάλαβε πως έπρεπε να υποταχθεί στη λιτότητα, αναφέρει σε άρθρο του ο Αμερικανός πρώην πρέσβης στην Αθήνα Τσαρλς Ρις, τονίζοντας την ανάγκη σταθερότητας στην Ελλάδα.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, με άρθρο του στο Newsweek, εξετάζει τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
«Μετά από μια ταραχώδη περίοδο εννέα μηνών ο Τσίπρας συνειδητοποίησε ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να υποταχθεί στις απαιτήσεις της λιτότητας», γράφει, ο Ρις, σύμφωνα με την Ημερησία.

Η νέα εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί, κατά τον Ρις, απόδειξη ότι οι Έλληνες, όπως και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει μαγική λύση που να βγάλει την Ελλάδα από την οικονομική δίνη στην οποία έχει περιπέσει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη «ο Τσίπρας φαίνεται να έχει πείσει το μη απαθές τμήμα του πληθυσμού ότι είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον την χώρα και ότι είναι στην πρώτη θέση της γενιάς που θα αλλάξει την πολιτική στην Ελλάδα».

Παρόλα αυτά, επισημαίνει ο Ρις, «ο Τσίπρας δεν θα πρέπει να περιμένει μήνα του μέλιτος από το εκλογικό σώμα καθώς όχι μόνο πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που απαιτούν ΔΝΤ και ΕΕ αλλά πρέπει και να διαχειριστεί το ελληνικό τμήμα της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης».

«Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο απ’ όλα μια περίοδο σταθερότητας», γράφει ο Ρις προσθέτοντας ότι με τη νίκη στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και την απομάκρυνση «της σκληρής αριστερής πτέρυγας» του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας πλέον πρέπει να διαθέτει το πολιτικό κεφάλαιο για να υλοποιήσει τις απαραίτητες αλλαγές.

Κατά τον Αμερικανό διπλωμάτη «μετά από μια ταραχώδη περίοδο εννέα μηνών ο Τσίπρας συνειδητοποίησε ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να υποταχθεί στις απαιτήσεις της λιτότητας ενώ οι Έλληνες με τη στήριξη που του παρείχαν στις εκλογές έδωσαν σήμα ότι συμφωνούν με τις απαιτήσεις της λιτότητας».

Όπως υποστηρίζει πάντως ο Ρις, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να «αποπληρώσει το χρέος της» σημειώνοντας ότι το πραγματικό θέμα είναι η μακροπρόθεσμη εξυπηρέτησή του.

«Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πήραν ξανά την εξουσία με μια καθαρή λαϊκή εντολή. Οι προκλήσεις είναι άμεσες και δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Σημάδια ελπίδας μπορεί να υπάρχουν στο προφίλ του χρέους της Ελλάδα και στη δυνατότητα νέων επενδύσεων αν ο ιδιωτικός τομέας πειστεί ότι η οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής», καταλήγει στο άρθρο του ο Ρις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here