Τσαβούσογλου: Η ΕΕ «ταπεινώνει» την Τουρκία

0
5

 

«Ο τουρκικός λαός είναι τραυματισμένος ψυχικά» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και οι Ευρωπαίοι «μας ταπεινώνουν αντί να βοηθούν την Τουρκία«, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος κατηγόρησε την ΕΕ ότι «ταπεινώνει» την Τουρκία αντί να τη βοηθά.

Σε δηλώσεις του στην Bild ο Τούρκος υπουργός εξήρτησε για άλλη μια φορά τον σεβασμό της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό από τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ.

Μάλιστα, εξέφρασε τη λύπη του για το πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών ΕΕ-Τουρκίας και των συζητήσεων για την εξαίρεση των Τούρκων υπηκόων από τις θεωρήσεις εισόδου.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Άγκυρα εργάσθηκε «όσο λίγες χώρες για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις ένταξης στην ΕΕ», αλλά δεν λαμβάνει σε αντάλλαγμα «παρά απειλές, προσβολές και έναν πλήρη αποκλεισμό» από την πλευρά των Είκοσι Οκτώ.

«Αναρωτιέμαι: ποιο έγκλημα έχουμε διαπράξει; Γιατί τόση εχθρότητα;», συνεχίζει ο Τσαβούσογλου, ο οποίος την Τετάρτη είχε ήδη κατηγορήσει την ΕΕ ότι υποδαυλίζει τα αντιευρωπαϊκά συναισθήματα στην Τουρκία «ευνοώντας», ακόμη και «ενθαρρύνοντας» τους αυτουργούς του πραξικοπήματος.

Ο ίδιος απαίτησε και πάλι τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους ο αντάλλαγμα για τη μεταναστευτική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

«Είναι σαφές: είτε εφαρμόζουμε όλοι τις συμφωνίες μαζί είτε τις βάζουμε όλοι στην άκρη«, δήλωσε ο Τσαβούσογλου, όταν ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο η Τουρκία να αφήσει και πάλι από τον Οκτώβριο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να βγουν στη θάλασσα για να φθάσουν στην Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here