Τσαβούσογλου: Δεν είναι δεδομένη η συμφωνία για το προσφυγικό

0
31

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κ», προειδοποιεί την Ε.Ε. ότι δίχως την απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες η Αγκυρα θα σταματήσει να εφαρμόζει τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Ο κ. Τσαβούσογλου εκτιμά ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Για το θέμα των οκτώ αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, ο κ. Τσαβούσογλου εκφράζει την ελπίδα ότι «οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν εν ευθέτω χρόνω και αυτοί οι άνθρωποι θα εκδοθούν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν».

Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Εχουμε προωθήσει στις ελληνικές Αρχές τα αιτήματά μας για έκδοση αυτών των ανθρώπων, ώστε να δικαστούν στην Τουρκία. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι έχουν κάνει αίτημα ασύλου στη χώρα σας. Οπότε υπάρχουν δύο παράλληλες διαδικασίες, μία που αφορά την έκδοσή τους και μία που αφορά τα αιτήματα ασύλου. Ελπίζουμε ότι αυτές οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν εν ευθέτω χρόνω και αυτοί οι άνθρωποι θα εκδοθούν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, όπου θα τύχουν δίκαιης δίκης από το αρμόδιο δικαστήριο. Αυτοί που συμμετείχαν σε τρομοκρατικές ενέργειες για να ανατρέψουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση μιας χώρας δεν πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αναζητούν καταφύγιο σε τρίτες χώρες με το πρόσχημα του ασύλου. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ελληνικές αρχές θα πάρουν τη σωστή απόφαση σε συμφωνία με τους εθνικούς νόμους (σ.σ.: της Ελλάδας) και τις διεθνείς υποχρεώσεις, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη στην Τουρκία. Εχουμε πολύ καλές σχέσεις ως δύο γειτονικές χώρες και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι έχουμε αμοιβαία πολύ καλή κατανόηση των θέσεων καθενός εξ ημών σε διάφορα ζητήματα. Κατόπιν τούτου, είμαι βέβαιος ότι οι ελληνικές αρχές δίνουν σημασία στους προβληματισμούς μας σχετικά με αυτό το ζήτημα».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εκφράζει την αισιοδοξία ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί εντός του 2016 και επαναλαμβάνει τη στήριξη της Αγκυρας στο καθεστώς των εγγυήσεων, με το οποίο η Αθήνα και η Λευκωσία διαφωνούν. Επιπλέον, ο κ. Τσαβούσογλου επισημαίνει ότι στόχος της Τουρκίας είναι η «πλήρης ένταξη» στην Ε.Ε.

Για την επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα τόνισε: «Η προσέγγιση της Τουρκίας σε περιφερειακά θέματα ήταν και παραμένει σε συμφωνία με τις καθιερωμένες αρχές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Το χτίσιμο σχέσεων καλής γειτονίας για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προβλημάτων περιλαμβάνεται σε αυτές τις αρχές. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία έγινε σημαντικός εταίρος για την Τουρκία. Οι δύο χώρες ανέπτυξαν συνολική συνεργασία, ειδικά στους τομείς του εμπορίου και της ενέργειας. Αν και η Τουρκία και η Ρωσία είχαν αποκλίνουσες απόψεις για ορισμένα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, και οι δύο χώρες απέδιδαν σημασία στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας. Η στάση της Τουρκίας έπειτα από το ανεπιθύμητο περιστατικό της 24ης Νοεμβρίου (σ.σ.: κατάρριψη ρωσικού μαχητικού στα τουρκοσυριακά σύνορα) ήταν σταθερή. Δείξαμε καθαρά την πρόθεσή μας να επαναφέρουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία στον σωστό δρόμο. Οι ισχυρισμοί ότι η Τουρκία γυρίζει την πλάτη της στη Δύση επειδή ομαλοποιεί τις σχέσεις με τη Ρωσία είναι αβάσιμοι. Η σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν λειτουργεί ως εναλλακτική λύση στη συνεργασία και τη συμμαχία της με τη Δύση. Η ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών θα βοηθούσε, επίσης, τις προσπάθειες για αύξηση της περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας. Η Τουρκία δεν αλλάζει την πορεία της. Η στάση της Τουρκίας σε περιφερειακά θέματα όπως η Ουκρανία, η Κριμαία ή η ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα παραμένει ίδια. Ωστόσο, ο αυξημένος διάλογος ανάμεσα στην Αγκυρα και τη Μόσχα θα βοηθήσει την καλύτερη αντιμετώπιση των κρίσεων που διανύουμε«.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here