Τσαβούσογλου: Δημοψήφισμα για την επαναφορά θανατικής ποινής

0
3

 

Σε προδημοσίευση της συνέντευξης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη γερμανική FAZ, ο Μεβλούτ Tσαβούσογλου αποκαλύπτει πως σκέφτονται την επαναφορά θανατικής ποινής στη χώρα για να τιμωρηθούν οι πραξικοπηματίες αλλά την απόφαση θα τη λάβει ο λαός με δημοψήφισμα.

Τόνισε πως θα γίνουν δεκάδες χιλιάδες δίκες, απέφυγε να διευκρινίσει αν θα επιτραπεί σε Ευρωπαίους παρατηρητές να παρίστανται στις δίκες ενώ όσον αφορά στον Γκιουλέν σχολίασε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτός βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα.

Όσον αφορά στην επαναφορά της θανατικής ποινής και το δημοψήφισμα ο Τσαβούσογλου επεσήμανε: «Τέτοιες αποφάσεις δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται εν θερμώ. Ίσως η απόφαση για το θέμα αυτό να ληφθεί μετά από δημοψήφισμα. Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα».

Το τουρκικό κόμμα ΑΚΡ το οποίο κυβερνά υφίσταται μεγάλη πίεση από την κοινή γνώμη να επαναφέρει τη θανατική ποινή πρόσθεσε: «Παίρνουμε χιλιάδες SMS και tweets με τα οποία μας λένε αν δεν επαναφέρετε τη θανατική ποινή δεν θα ξαναψηφίσουμε το κόμμα σας».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέκρουσε επίσης την ευρωπαϊκή κριτική: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει το δικαίωμα να μας παραδίδει μαθήματα στο αυτό το θέμα». Οι προσπάθειες να δασκαλέψουν την Τουρκία «δεν οδηγούν πουθενά», είπε. Είναι λάθος να καταλογίζεται στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λαϊκισμός στο θέμα αυτό «διότι δεν το έχει ανάγκη. Οι πολίτες τον αγαπούν. Μετά τα τελευταία γεγονότα το ποσοστό αποδοχής του έχει ανέβει στο 70%», είπε ο κ. Τσαβούσογλου εννοώντας το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Για τον Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι είναι ο οργανωτής του πραξικοπήματος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε: «Έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις». Ανέφερε δε ότι «οι υποστηρικτές του σε συγκεκριμένες χώρες ετοιμάζονται ήδη να τον υποδεχτούν», χωρίς όμως να κατονομάσει τις χώρες αυτές.

Στο ερώτημα αν θα επιτραπεί σε παρατηρητές της ΕΕ να παρίστανται στις δίκες των φερομένων ως πραξικοπηματιών, ο κ. Τσαβούσογλου απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Η δικαιοσύνη μας θα αποφασίσει επ΄ αυτού εντός του πλαισίου της κηρυχθείσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης». Το ίδιο ισχύει και για το ερώτημα «αν αυτές οι δίκες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών ή όχι». Ένα όμως είναι βέβαιο: «Θα γίνουν χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες δίκες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here