Τσιγάρα – Έως ένα ευρώ οι αυξήσεις που θα ισχύσουν με την κατάθεση του νομοσχεδίου

0
9

 

Από 50 λεπτά έως ένα ευρώ υπολογίζεται η αύξηση του φόρου στα τσιγάρα. Αυτή θα ισχύσει αναδρομικά απο την στιγμή που θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο από την κυβέρνηση στη Βουλή και όχι από τότε που θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ. Τα υπολοιπα προϊόντα θα ανατιμηθούν από την 1η Ιουλίου 2016.

Εκτός όμως από τις αυξήσεις στα τσιγάρα έρχονται νέες ρυθμίσεις από το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, για τα πακέτα των τσιγάρων και την κάλυψη τους με εικόνες των επιπτώσεων που έχει στο κάπνισμα στην υγεία των ανθρώπων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, από τις 20 Μαΐου 2016 αρχίζει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για να παραχθούν οι νέες συσκευασίες τσιγάρων που προστάζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Η κοινοτική οδηγία προβλέπει ότι έγχρωμες φωτογραφίες θα καλύπτουν το 65% της επιφάνειας του πακέτου με προειδοποιητικά μηνύματα υγείας που θα τις συνοδεύουν.

Επίσης, απαγορεύονται τα προϊόντα καπνού που έχουν χαρακτηριστικά αρώματα/γεύσεις, όπως φρούτων ή σοκολάτας. Θα επιτρέπεται μέχρι και το 2020 μόνο η γεύση μέντας. Δεν θα επιτρέπεται ακόμα η χρήση αρωματικών ουσιών στα φίλτρα, στα τσιγαρόχαρτα ή στις συσκευασίες, καθώς και η διάθεση στην αγορά προϊόντων καπνού με αυξημένη τοξικότητα ή εθιστικότητα. Το πρόβλημα για τις καπνοβιομηχανίες είναι ότι θα πρέπει να τυπώσουν τις νέες συσκευασίες, κάτι που αποτελεί σημαντικό κόστος, καθώς υπάρχουν μόλις 3 βιομηχανίες στην Ευρώπη για τη συγκεκριμένη παραγωγή. Οι νέες συσκευασίες θα κυκλοφορούν υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου 2017.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here