Τσίπρας: Δεν έχω ανάγκη κανέναν

1
9

 

Η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει με την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών που διαθέτει υποστήριξε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε την Δευτέρα το βράδυ στην ΕΡΤ. Παράλληλα έκοψε οποιαδήποτε κουβέντα περί εκλογών ή οικουμενικής κυβέρνησης.

«Αισθάνομαι πολύ ασφαλής με την πλειοψηφία των 153 βουλευτών και δεν είχε στόχο η πρωτοβουλία μου τη διεύρυνση της κυβέρνησης», είπε ο πρωθυπουργός για το συμβούλιο αρχηγών και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός εξέφρασε την ετυμηγορία του πριν από μόλις δύο μήνες. «Η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση τετραετίας  και αυτό καλό είναι να το έχουμε όλοι στο μυαλό μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ζήτησε από την αντιπολίτευση  να κάνει την αυτοκριτική της.

«Θα θελήσουμε να δημιουργήσουμε ευρύτερες συναινέσεις, πρώτα από όλα στην κοινωνία, και γιατί όχι αυτές να αποτυπωθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «θα ήμουν ευτυχής αν έβλεπα σε κρίσιμα ζητήματα να διαμορφώνονται ευρύτερες συναινέσεις και θα τις επιδιώξουμε, διότι οι κρίσιμες αλλαγές απαιτούν διαδικασίες διαλόγου συντεταγμένου που θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα». Ο πρωθυπουργός σημείωσε όμως ότι αυτό δεν συνιστά αδυναμία και ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε συνδιαλλαγή με κανέναν. «Δεν χρειαζόμαστε στήριξη. Θέλουμε σε μεγάλα ζητήματα που υπερβαίνουν τον ορίζοντας τετραετίας, όπως το ασφαλιστικό που είναι εθνικό θέμα, τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να πούμε όχι σε οριζόντιες περικοπές, να χαράξουμε την εθνική κόκκινη γραμμή», είπε ο κ. Τσίπρας. «Η αντιπολίτευση ψήφισε το καλοκαίρι όλα τα μέτρα που περνούν τώρα. Τώρα παριστάνουν τους αντιμνημονιακούς.»

Δεν έχω καμία ανησυχία για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η αστάθεια δεν βρίσκεται στα κυβερνητικά έδρανα βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Η δεδηλωμένη δεν χάνεται αν δεν περάσει ένα νομοσχέδιο. Αυτές οι δύο αποχωρήσεις που έγιναν, ήταν γνωστές από τις πρώτες ημέρες και το επιταχύναμε κιόλας. Δεν θα δώσω σε κανέναν τον δικαίωμα να έχει μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία από όσους δίνουμε την μάχη. Θα πάμε μέχρι τέλος.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό είπε ότι η κυβέρνηση έχει συγκροτημένη πρόταση που συζητείται τώρα στην ΟΚΕ και θα έλθει και στην Βουλή. Πρόσθεσε ότι προβλέπονται διαρθρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, που εξασφαλίζουν ότι όποιος έχει εργασθεί επί 15 έτη δικαιούται εθνική σύνταξη. Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του 0,4% υπάρχει και η πρόταση για μια μικρή αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς, η οποία θα αποσβεσθεί στο μέλλον, καθώς από το 2017 και μετά προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ.

Παράλληλα δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις. «Η θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Μια δωδέκατη μείωση στις συντάξεις δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Δεσμεύομαι καθαρά επ’ αυτού. Είναι μια δύσκολη μάχη και θα ήταν ευκολότερη αν είχαμε τη στήριξη της αντιπολίτευσης, ακόμα και των εργοδοτικών οργανώσεων».

Για τον Βασίλη Λεβέντη είπε ότι προφανώς δεν είναι εκπρόσωπος της διαπλοκής και ότι τον εκτιμά και θεωρεί πως είναι άνθρωπος με χιούμορ. Παρατήρησε όμως ότι δεν πάει πολύς καιρός που αυτό το πολιτικό και μιντιακό σύστημα τον απαξίωνε εν χορώ και τώρα το ίδιο τον έχει καταστήσει ρυθμιστή της πολιτικής ζωής. Είπε μεταξύ άλλων, ότι βεβαίως θα τον συναντούσε και θα τον συναντήσει, όπως και όλους τους άλλους αρχηγούς εκτός από της Χρυσής Αυγής. «Δεν σνομπάρω κανέναν«.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό και το θέμα της χαλάρωσης των ασφυκτικών οικονομικών πλαισίων με αιτία το προσφυγικό είπε ότι δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, το είχε θέσει πρώτος ο Μάρτιν Σουλτς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μίλησε για αμέτρητο κόστος για την καθημερινή 24ωρη διαχείριση των προσφυγικών ροών και είπε ότι «έχουμε καταθέσει ήδη ένα σχέδιο αναγκών» και πως προβλέπει η κυβέρνηση ότι θα χρειαστεί την επόμενη χρονιά μια αυξημένη χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες.

Για τη FRONTEX είπε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει αιτήματα στα οποία δεν έχει ανταποκριθεί, και για προσωπικό και για σκάφη και για μηχανήματα ταυτοποίησης. Απαντώντας σε όσους προβάλλουν σχετικές αιτιάσεις, είπε ότι «εμείς εδώ κάνουμε καλά τη δουλειά μας, δεν είναι η Ελλάδα ‘ξέφραγο αμπέλι’ «. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι το τελευταίο οχυρό σταθερότητας και δεν θα υπάρξει επιχείρηση στα βόρεια σύνορά μας, τόνισε.

Αναφερόμενος στο ΕΣΡ είπε ότι τον έχει ξαφνιάσει αρνητικά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καταθέσει προτάσεις για τις ανεξάρτητες αρχές. Ελπίζω – είπε – ότι αυτή η στάση δεν κρύβει κάποια σκοπιμότητα αλλά έχει να κάνει με τις εσωκομματικές εκλογές. Σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση, θα πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here