Τσίπρας: Δεν ξεβράζονται στις ακτές μας παιδιά, αλλά η ίδια η ευρωπαϊκή ιδέα

0
9

 

Τη βαθιά οδύνη του για την ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται στις ελληνικές θάλασσες εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του για το προσφυγικό στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», στη Βουλή.

«Αυτές τις ημέρες δεν ξεβράζονται στις ακτές μας παιδιά, αλλά η ίδια η ευρωπαϊκή ιδέα», σημείωσε και έκανε λόγο για γεωπολιτικά συμφέροντα της Δύσης που κρύβονται πίσω από τους πολέμους που προκάλεσαν το τεράστιο πρόβλημα του προσφυγικού.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, πριν από μήνες στην Ευρώπη πίστευαν ότι τα προβλήματα αφορούσαν μόνο στην Αφρική και στη Λιβύη. «Ως μέλος αυτής της ευρωπαϊκής ηγεσίας αισθάνομαι ντροπή», τόνισε. Ο ένας προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στον άλλο. Είναι κροκοδείλια τα δάκρυα για τα παιδιά στο Αιγαίο. «Τα ζωντανά παιδιά που στοιβάζονται δεν τα συμπαθεί κανένας».

Το ευρωπαϊκό όραμα πεθαίνει, όταν χώρες υψώνουν φράχτες, σημείωσε και πρόσθεσε:  Πρώτο καθήκον είναι η ανθρωπιστική κρίση και η διάσωση των ανθρώπων. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ελληνική ακτοφυλακή για τις προσπάθειες που κάνει.

«Δεν μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο του φρούραρχου της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός. Οφείλουμε να υιοθετήσουμε στάση παρεμβατική, ώστε να εξηγήσουμε το πρόβλημα στην Ευρώπη.

Όπως είπε, η ΝΔ δεν δίστασε να κατονομάσει τους πρόσφυγες ως λαθρομετανάστες και να κατηγορήσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι προκαλεί τις ροές. Αναγνώρισε ωστόσο ότι τώρα η ΝΔ βλέπει τη διαφορά και σταμάτησε τις αναφορές που κάνουν κακό.

Αναφορικά με το αίτημα για τη δημιουργία πόλης 50.000 κατοίκων σημείωσε ότι το αίτημα υπήρχε, ίσως όχι με τον ποιο επίσημο τρόπο αλλά τα ποιο επικίνδυνα πράγματα δεν τίθενται με τον πλέον επίσημο τρόπο. «Μια τέτοια πρόταση θα δημιουργούσε ένα γκέτο», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η αύξηση των χώρων υποδοχής με ενίσχυση από την ΕΕ είναι κάτι που θέλει και η Ελλάδα για να μπορέσει να προσφέρει προστασία και να εξασφαλίσει την ταυτοποίηση.

Οι θέσεις είναι προσωρινές. Το μάξιμουμ παραμονής στα hot spot θα είναι τρεις ημέρες. Στην ενδοχώρα θα είναι χώροι για παραμονή μέχρι την μετεγκατάσταση. Το μάξιμουμ θα πρέπει να είναι δυο μήνες, υποστήριξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here