Τσίπρας: Διαγωνισμός για τηλεοπτικές άδειες -Όσοι πάρουν θα πληρώνουν

«Διαφανή και αδιάβλητο» διαγωνισμό για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως δεν θα υπάρξει μεν ρεβανσισμός, αλλά πως όλοι θα πρέπει να πληρώνουν.

Απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκου Νικολόπουλου υπογράμμισε  ότι θα υπάρξει  και θα αποδοθεί ο φόρος συχνοτήτων που δεν έχει καταβληθεί.

«Δεν αντιμετωπίζουμε το θέμα των ΜΜΕ με πολιτικούς όρους, τι είναι το κάθε κανάλι, ποια στάση κρατάει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ξεκαθάρισε πως θα μιλήσει «με όρους δημοσίου συμφέροντος». «Είναι αδιανόητο για μία κυβέρνηση να συνδέει την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με τον έλεγχο του περιεχομένου των καναλιών. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Αν το πλαίσιο δεν είναι διάφανο, αν ρυθμίζεται κάθε φορά σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, διαμορφώνεται ομερτά, είναι ο ορισμός της διαπλοκής».

Για τα 26,4 εκατ. ευρώ που οφείλουν για τέλη χρήσης συχνοτήτων τα κανάλια πανελλαδικής επισήμανε ότι «πρέπει βάσει του νόμου να αποδοθεί. Τεχνικά λογιστικά κόλπα που εμφανίζουν ισοσκελισμένες τις απαιτήσεις δεν πρόκειται να αναγνωριστούν». Επεσήμανε, μάλιστα, πως «δεν έχει γίνει ποτέ θέμα στα δελτία των 8 το ότι η κατάληψη των συχνοτήτων δεν έχει αποδώσει τα οφειλόμενα από το νόμο στο δημόσιο ταμείο».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις από το μιντιακό σύστημα ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «δεν μας ενδιαφέρει αν αυτοί που καλούνται να εφαρμόσουν το νόμο είναι φιλικοί απέναντί μας. Καλοδεχούμενη και η κριτική. Τα παράσημά μας είναι οι επιθέσεις από αυτούς που δεν τηρούν το νόμο. Είναι παράσημα αξιοπιστίας».

Ο Ν. Νικολόπουλος τον ρώτησε για την υπόθεση Μπόμπολα, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο για φοροδιαφυγή όταν ελέγχθηκε για τη λίστα Λαγκάρντ. «Ούτε είχα ενημερωθεί ούτε γνώριζα ποια πρόσωπα είχαν κληθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Απλά ζήτησα να ελεγχθούν πόσοι βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, όπως και αν λέγεται», απάντησε ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει ρεβανσιστική διάθεση».

Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε το ισχύον καθεστώς στο χώρο της ραδιοτηλεόρασης ως το «τρίγωνο της αμαρτίας». «Οι τράπεζες σε μία περίοδο που σταμάτησαν να χρηματοδοτούν τους υγιείς επιχειρηματίες συνέχισαν να δανειοδοτούν ΜΜΕ που δεν είχαν τις προϋποθέσεις. Τα ΜΜΕ στήριζαν τις κυβερνήσεις, που αυτές με την σειρά τους έδιναν την δυνατότητα να ασκείται πλημμελής έλεγχος για τους όρους δανεισμού (…) Αυτόν τον κύκλο διαπλοκής – συναλλαγής έχουμε αποφασίσει να κόψουμε», δεσμεύθηκε, ενώ σημείωσε πως ακόμη και οι δανειστές το 2010 «έθεσαν το ζήτημα των συχνοτήτων λέγοντας ότι τις παραχωρούμε τζάμπα». «Αυτή όμως ήταν η αρχική θέση τους. Στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν εξαιρετικά ευέλικτοι, σε αντίθεση με το ζήτημα των μισθών και των συντάξεων, γιατί οι κυβερνήσεις των μνημονίων είχαν ισοδύναμα μέτρα να προτείνουν για να μην διαταράξουν το σύστημα της διαπλοκής θεωρώντας ότι είναι καλύτερα να κοπούν οι συντάξεις παρά να τα βάλεις με αυτούς που σε στηρίζουν», σημείωσε.

«Η απορρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό ξεκίνησε από το 1989 με ένα τρόπο αδιανόητο για ένα δυτικό ευρωπαϊκό κράτος. Ο τρόπος που κάποιοι απόκτησαν το δικαίωμα να έχουν συχνότητες θυμίζει τον τρόπο που στα ανατολικά κράτη παραδόθηκε η δημόσια περιουσία σε ολιγάρχες». Το αποτέλεσμα ήταν πως ενώ οκτώ κυβερνήσεις είχαν στις προγραμματικές τους δηλώσεις την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, δεν μπόρεσαν να κάνουν διαγωνισμό «γιατί αυτοί που απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης των συχνοτήτων είχαν αρκετή δύναμη για να επιβάλουν στις κυβερνήσεις να μην γίνεται τίποτα».

Σχετικά Άρθρα


Αφήστε το σχόλιο σας

*