Τσίπρας: Δύσκολη η συμφωνία με την Τουρκία -Αποτρέπονται τα χειρότερα

0
5

 

«Έχουμε μπροστά μας να ανέβουμε ανηφόρα, διότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση. Αν δεν είχαμε, όμως, τη συμφωνία με την Τουρκία, θα ήμασταν αντιμέτωποι με ένα ντόμινο τετελεσμένων μονομερών ενεργειών και άρα είναι σημαντικό που έρχεται σε πρώτο πλάνο μία ευρωπαϊκή λύση» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας απαιτείται η εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς. Πρώτη προϋπόθεση, όπως είπε, είναι η μείωση των ροών από την Τουρκία, διότι αν δεν γίνει αυτό δεν θα μπορέσουμε να εκκενώσουμε με επιτυχία τα ελληνικά νησιά για να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας. Δυστυχώς, όμως, χθες, όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, 1.500 άνθρωποι πέρασαν στη χώρας μας από τα τουρκικά παράλια, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσφορία του για τη μη μείωση των ροών. Δεύτερη προϋπόθεση, σημείωσε, είναι να έρθει γρήγορα η βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό και η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί τάχιστα προσαρμόζοντας τη νομοθεσία, όπου χρειαστεί, για την καλύτερη συνεργασία της ελληνικής επιτροπής ασύλου και της ευρωπαϊκής.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επεσήμανε πως δεν ήταν καθόλου εύκολο να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά τουλάχιστον το ζήτημα του προσφυγικού έχει πλέον γίνει πανευρωπαϊκό πρόβλημα και γι’αυτό ανήκει στο επίπεδο της συνόδου κορυφής.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε: «Συναντηθήκαμε για το μεταναστευτικό και την εφαρμογή αυτής της τόσο σημαντικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε και πρέπει να σας πω ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο να φτάσουμε εκεί».

«Από την ώρα που η συμφωνία αρχίζει να εφαρμόζεται, και ξέρετε ότι ξεκίνησε ήδη με αρκετές δυσκολίες, διότι κάθε καινούργιο ξεκίνημα έχει και τις ευαίσθητες και δύσκολες πλευρές του, θα έχουμε καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό. Πρώτα από όλα να σταματήσουν οι ροές μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη και προς τα ελληνικά νησιά, φυσικά. Από την άλλη πλευρά να χτυπηθούν τα κυκλώματα των διακινητών, που έχουν δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, ενόψει, μάλιστα, της συμφωνίας» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος και υπογράμμισε ότι γι’ αυτό επιβάλλεται συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

«Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Είναι η ώρα, όμως, για όλα τα κράτη μέλη να δείξουν ότι πράγματι το εννοούν όταν μιλούν για αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά» τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος και πρόσθεσε πως, ήδη, άρχισαν να έρχονται οι πρώτες δεσμεύσεις για την αποστολή προσωπικού και μέσων. Πρώτες ήταν η Γαλλία και η Γερμανία, ακολούθησε η Ολλανδία και πολλές άλλες χώρες, έτσι ώστε σύντομα ο μηχανισμός να αρχίσει να λειτουργεί και βεβαίως να αρχίσουν και οι επιστροφές προς την Τουρκία εκείνων που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι τον τελευταίο καιρό η ελληνική πλευρά, με γρήγορους ρυθμούς, έχει ανταποκριθεί στο δικό της μέρισμα ευθύνης- τα hot spot είναι ήδη στη θέση τους, οι χώροι υποδοχής λειτουργούν- πρέπει, όμως, το μήνυμα να περάσει και στους άτυχους ανθρώπους που επέλεξαν τον επικίνδυνο δρόμο για να έρθουν στην Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here