Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία, προσοχή στους κινδυνολόγους

0
3

 

Αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Φρόντισε, όμως, να μιλήσει για «κινδυνολόγους» που μπορεί να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν «ψευδή εικόνα».

«Χρειάζεται να κλείσουμε όλοι τα αυτιά σε Κασσάνδρες και κινδυνολόγους», επισήμανε με έμφαση: «Χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία. Σήμερα και αύριο πληρώνονται κανονικά μισθοί και συντάξεις».

 

Η διαπραγματευτική ομάδα επιχειρεί να αποσαφηνίσει μέχρι ποιου σημείου μπορεί να υποχωρήσει η κυβέρνηση, ώστε και σύγκλιση με τους δανειστές να επιτευχθεί και ρήξη στους κόλπους του Σύριζα να μην εκδηλωθεί. Πρόκειται, έτσι κι αλλιώς, για πολύ δύσκολη απόφαση, καθώς θα απέχει αρκετά από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Σύριζα. Συνεπώς, όλο το βάρος θα πέσει στο σημείο ισορροπίας της συμφωνίας.

Για παράδειγμα, πόσο δίκαια μπορεί να είναι μέτρα ύψους σχεδόν 5 δισ ευρώ;

Πώς θα αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων (και κύριων και επικουρικών), όπως και σήμερα ζήτησε ο υπουργός Εργασίας;

Πώς θα πεισθεί η άλλη πλευρά να τερματίσει την «καραμέλα» των μαζικών απολύσεων;

Και η συμφωνία θα αφορά μόνο την επιτυχή αξιολόγηση του τρέχοντος μνημονίου και, άρα, θα προνοεί μόνο την εκταμίευση των 7 δισ για την πληρωμή των δόσεων έως και τον Αύγουστο;

Τι θα γίνει με τα επόμενα 2-3 χρόνια, όπου μάλλον θα είναι αδύνατο να βγει η χώρα στις αγορές; Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης (πάνω από 30 δισ ευρώ) και με ποιους όρους; Μνημονιακούς ή άλλους;

Και με το χρέος ποια εξέλιξη θα υπάρξει;

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here