Τσίπρας: Ένα Grexit θα ήταν η αρχή του τέλους για την ευρωζώνη

1
8
TOPSHOTS The leader of the leftist Syriza party, Alexis Tsipras, listens to a question during a televised press conference on January 23, 2015 at the Zappion Hall in Athens. Greeks vote on January 25 in a general election for the second time in three years, with radical leftists Syriza leading the polls with a promise to renegotiate the international bailout that has imposed five years of austerity on the country. AFP PHOTO/LOUISA GOULIAMAKILOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images

Ανήσυχος ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα σήμαινε και την αρχή του τέλους για την ευρωζώνη εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, σε  συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα, Corriere della Sera.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να απειλήσει ή να τρομάξει κανέναν. «Η Ελλάδα παίρνει δάνεια, δεν της χαρίζονται χρήματα», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία έχει κερδίσει από τα δάνεια αυτά 360 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς αν η ελληνική χρεοκοπία θα είναι και αποτυχία του ευρώ, εκτίμησε ότι θα αποτελέσει την αρχή του τέλους της ευρωζώνης. «Αν η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης δεν καταφέρει να επιλύσει ένα πρόβλημα μιας χώρας όπως η Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει το 2% της οικονομίας της, τότε πώς θα αντιδράσουν οι αγορές για χώρες με μεγαλύτερα προβλήματα όπως η Ισπανία και η Ιταλία;» διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν τότε το κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους θα είναι τεράστιο. «Γι’ αυτό είμαι πεπεισμένος ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός (να αποτύχουν οι συνομιλίες)».

Ακόμα διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με εγωιστικό τρόπο. «Συμβαίνει το αντίθετο ακριβώς. Αν βγει κάτι καλό για την Ελλάδα από αυτές τις διαπραγματεύσεις – όπως η χαλάρωση της λιτότητας- τότε ανοίγει ο δρόμος για όλους. Αυτός είναι ο λόγος που οι χώρες ειδικά της Νότιας Ευρώπης θα πρέπει να στηρίξουν την ελληνική πρόταση», τόνισε.

Επιπλέον εκτίμησε ότι κατά την αυριανή συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ  θα τεθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την συμφωνία. «Θέλουμε να δώσουμε ένα οριστικό τέλος στο πρόβλημα του χρέους και όχι να ανακυκλώνεται το ίδιο πρόβλημα κάθε 6 μήνες», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός.

Τέλος σημείωσε ότι δεν «βλέπει» ούτε επιθυμεί ακόμα μια εκλογική αναμέτρηση ακόμα και αν στο τέλος δεν υπάρξει συμφωνία. «Αναλάβαμε καθήκοντα πριν από 3 μήνες και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχουμε αυξήσει την επιρροή μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κύριοι, λέτε ότι σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν τότε το κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους θα είναι τεράστιο».

    Δυαστυχώς όμως δεν μας λέτε τι πιστεύει ο Τσίπρας για το κόστος που θα έχουν οι ελληνες!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here