Τσίπρας: Επιτέλους αντιμετωπίζεται η κρίση ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα

0
3

 

Ικανοποιημένος από την επίτευξη της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας για το προσφυγικό εμφανίστηκε στη συνέντευξη τύπου από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός. Ανέφερε πως πρόκειται για μια κρίση που παίρνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης και δεν αφορά μόνο μία χώρα, ή μόνο τις χώρες προέλευσης ή τις χώρες προορισμού. «Είναι» – είπε – «μία διεθνής κρίση και αφορά την ΕΕ στο σύνολο της και έπρεπε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπιστεί ως ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα». 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό που πριν από μερικές ημέρες «έμοιαζε ως ένα εγκαταλελειμμένο σχέδιο, δηλαδή η κοινή ευρωπαϊκή λύση στα πλαίσια μίας κοινής συμφωνίας με την Τουρκία» πριν από μερικές ημέρες έγινε πραγματικότητα.  «Οι περισσότεροι προσανατολίζονταν σε μονομερείς ενέργειες, κλεισίματος του βαλκανικού δρόμου χωρίς μείωση των ροών μετά από συμφωνία με την Τουρκία. Αυτό ενείχε τον κίνδυνο να μετατραπεί η Ελλάδα σε μία αποθήκη ψυχών. Αυτό το εγκαταλελειμμένο σχέδιο γίνεται κοινή ευρωπαϊκή απόφαση και παγώνουν οι μονομερείς ενέργειες. Και αυτό δεν μπορούμε παρά να το χαρακτηρίσουμε μία θετική εξέλιξη», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα ανέφερε ότι η Αθήνα δούλεψε αθόρυβα με την Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου «να αποτρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς που ήθελε να βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης της λύσης για το προσφυγικό πτυχές του κυπριακού προβλήματος». 

«Βεβαίως καταφέραμε αθόρυβα αλλά πολύ ουσιαστικά αυτές οι απαιτήσεις για άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος και ένα που έχουμε παγώσει και εμείς αυτές οι απαιτήσεις έφυγαν από το τραπέζι και ανοίγουν άλλα κεφάλαια. Δίδεται η φιλελευθεροποίηση της βίζας», είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν περιχαρακώθηκε. 

«Με αυτή την προσπάθεια μας να κρατήσουμε σθεναρή στάση σε ένα εθνικό θέμα δεν περιχαρακωθήκαμε. Δεν κλειστήκαμε στο καβούκι μας και φροντίσαμε μετά τη Σύνοδο Κορυφής να πάμε στην Σμύρνη. Τολμήσαμε και πήραμε αυτό που θέλαμε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here