Τσίπρας για προσφυγικό: Xρειαζόμαστε συγκεκριμένες δράσεις

0
6

Τρεις προτάσεις άμεσων δράσεων για το προσφυγικό ζήτημα παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση και τις Προσφυγικές Ροές, στη Νέα Υόρκη, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για διασταγμούς.

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι συγκεκριμένες δράσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναπτύσσοντας τρεις δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου:

–  Πρώτον, ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και να αντιμετωπίσουν τον τζιχαντισμό. Χρειάζονται διπλωματικές λύσεις που να περιλαμβάνουν όλους τους σημαντικούς δρώντες στην περιοχή, τόνισε.

– Δεύτερον, πρέπει να στηριχθεί ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και να υπάρξει ένας γενναιόδωρος μηχανισμός επανεγκατάστασης για τους πρόσφυγες από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Αυτό θα δώσει ελπίδα στους ανθρώπους αυτούς, αποτρέποντάς τους από το να εμπιστεύονται επικίνδυνα κυκλώματα διακίνησης, εξήγησε ο Πρωθυπουργός.

– Τρίτον, να στηριχθούν τις γειτονικές χώρες της Συρίας στην υποδοχή των μεταναστών και να ενισχυθεί η συνεργασία για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων των διακινητών. «Στην Ε.Ε., κάναμε το σημαντικό βήμα να ιδρύσουμε μηχανισμό για την ανακατανομή 160.000 προσφύγων», υπενθύμισε.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους διεθνείς οργανισμούς, οργανώνει τις απαραίτητες υποδομές, περιλαμβανομένων hotspots, για την υποστήριξη του μηχανισμού και τη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης. Τόνισε πάντως πως «είναι απόλυτα αναγκαίο να γίνουν περισσότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τον συντονισμό, τη βελτίωση των δυνατοτήτων των θεσμών και την αύξηση της χρηματοδότησης».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο τριών αλληλοεπικαλυπτόμενων κρίσεων: της οικονομικής κρίσης, της προσφυγικής κρίσης και της κρίσης ασφάλειας εξαιτίας της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε κρίσεις όπως αυτές, ως χώρες, περιφέρειες και ως παγκόσμια κοινότητα, θα είναι το μέτρο της επιτυχίας μας», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Εάν, όπως είπε, τις αντιμετωπίσουμε προκαλώντας μεγαλύτερη καταστροφή, υψώνοντας ψηλότερα τείχη και αυξάνοντας τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, τότε θα αποτύχουμε. Αντιθέτως «αν κατορθώσουμε – ειδικά εδώ στον ΟΗΕ – να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια αποφασιστικά αλλά και συνολικά, αν οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο προσανατολισμένο στην ανάπτυξη και αν αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με ανθρωπισμό και αποτελεσματικότητα, τότε θα πετύχουμε», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σήμερα – στις 18:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος – ολοκληρώνοντας έτσι την πενθήμερη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here