Τσίπρας για προσφυγική κρίση: Έχουμε τη στήριξη της Κομισιόν – Το βέτο είναι ήδη στο τραπέζι

0
8

 

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε τη Δευτέρα το βράδυ ο πρωθυπουργός στον «ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Οι κυριότερες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα:

– Ζούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση και τη μετακίνηση πληθυσμών μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας και μιας κυβέρνησης, ανέφερε απόψε για την προσφυγική κρίση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχωρεί απόψε στην εκπομπή «στον Ενικό». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι και η ίδια η Ευρώπη δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Βρισκόμαστε μπροστά στο αποτέλεσμα παράλογων επιλογών της Δύσης, ανέφερε για την κατάσταση στη Συρία.

-Η υπεύθυνη στάση μιας κυβέρνησης δεν είναι να κλιμακώνει τις προκλήσεις, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, αλλά να επιδιώκει τη συνεργασία με τη γείτονα. «Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί φοβάμαι ότι και με την παρουσία του ΝΑΤΟ ακόμη, δεν θα έχουμε μείωση των ροών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η απόφαση της Συνόδου για το ΝΑΤΟ ήταν μια απόφαση που κατοχύρωνε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Διεκδικούμε και την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα αλλά και την επανεγκατάσταση από την Τουρκία απευθείας στην Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός.

 

-Για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ασκήσει βέτο και την κριτική που ήδη ασκείται από την αντιπολίτευση ότι μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση τη χώρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα δείχνουν όλοι με το δάχτυλο την Αυστρία και ανέφερε ότι το ενδεχόμενο για βέτο ετέθη από την προηγούμενη ήδη Σύνοδο Κορυφής.

 

-Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη σύσκεψη της Βιέννης στην οποία δεν εκλήθη η Ελλάδα, υπογράμμισε τις δηλώσεις υποστήριξης κορυφαίων αξιωματούχων, αποκάλυψε δε ότι απόψε δέχθηκε τηλεφώνημα από την πρόεδρο της Κομισιόν. Στην τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Γιούνκερ είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Κομισιόν βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

 

– Ερωτηθείς για την επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για το ενδεχόμενο άσκησης βέτο, ο πρωθυπουργός είπε ότι κάθε όπλο έχει σημασία με ποιο τρόπο και πότε θα το χρησιμοποιήσεις. Η κατάσταση είναι σύνθετη και επομένως η συζήτηση στο προεδρικό Μέγαρο δεν θα είναι «άσπρο-μαύρο», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Αυτό που εγώ επιδιώκω και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι εθνική γραμμή είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση, η οποία δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια δήλωση υποστήριξης, είπε ο πρωθυπουργός.

 

-Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς τι θα πράξει στην περίπτωση που οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί δεν εγκρίνουν το βέτο, είπε ότι θα συνεδριάσει την προσεχή Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει τη γραμμή της κυβέρνησης ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής. Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα παρουσιαστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και εκεί «ελπίζω σε κοινό ανακοινωθέν», είπε ο πρωθυπουργός.

-Τώρα , με την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο, τελειώνουν τα παιχνίδια της απόδοσης ευθυνών δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εκπομπή «στον Ενικό» στο τηλεοπτικό σταθμό «Σταρ», ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από την Σένγκεν, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε την Ελλάδα στο περιθώριο και θα επέφερε πλήγμα στον τουρισμό. Ο κ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης του βέτο στην ΕΕ επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. Ενόψει μάλιστα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κατάσταση είναι σύνθετη και η συζήτηση δεν θα είναι άσπρο μαύρο, αλλά θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Εγώ πρόσθεσε, επιδιώκω την καλύτερη δυνατή απόφαση και για την πετύχουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που προσφέρουν οι συνθήκες. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι απόψε δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ , ο οποίος του εξέφρασε την συμπαράστασή του στο προσφυγικό.

-Απαντώντας σε ερώτηση ποια θα είναι η αντίδρασή του στην περίπτωση που η αντιπολίτευση δεν συναινέσει για την στάση της κυβέρνησης στην ΕΕ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η σύνοδος των αρχηγών θα γίνει για να συμφωνήσουμε σε μια εθνική γραμμή. Την Πέμπτη, είπε ο κ. Τσίπρας, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να πάρει απόφαση που θα κατατεθεί στην σύσκεψη των αρχηγών ώστε να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν.Ο πρωθυπουργός απέρριψε την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο αναφερόμενος στην γνωστή υπόθεση με το ταξίδι στο Ιράν και την θέση της περί αποστρατικοποιημένων νησιών, ενώ σημείωσε ότι η κλιμάκωση δεν προσφέρει τίποτα. Αντίθετα, σημείωσε , μόνο με συνεργασία μπορεί να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό πρόβλημα. Αν δεν συνεργαστεί η Τουρκία, είπε ο κ. Τσίπρας, ούτε με το ΝΑΤΟ θα έχουμε αποτέλεσμα. Ακόμη ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την σημασία εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής προς την Τουρκία, ενώ δήλωσε ότι προς συζήτηση η απευθείας επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της Ευρώπης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας που προγραμματίζεται για τις 8 Μαρτίου, ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την πραγματοποίηση και την επιτυχία του Συμβουλίου. Ωστόσο, πρόσθεσε, κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου στην Αθήνα την Παρασκευή θα εκτιμηθεί η κατάσταση, γιατί και οι δύο κυβερνήσεις θέλουν να γίνει το Συμβούλιο και να έχει επιτυχία. Αν όμως, είπε ο πρωθυπουργός, υπάρχει χάος στο Αιγαίο με τις ροές, υπάρχει ο κίνδυνος να μην γίνει.

Σχετικά με τον τουρισμό, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η διαρκής επίκληση του κινδύνου για τον τουρισμό και να σταματήσει η καταστροφολογία σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στον τουρισμό, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ώστε να μην υπάρξει μείωση του τουρισμού.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ζούμε την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και πρόσθεσε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας κυβέρνησης , ενώ αναφέρθηκε και στις εγγενείς αδυναμίες της ΕΕ , που όπως είπε στα κρίσιμα θέματα δεν μπορεί να συνεννοηθεί και να μοιράσει το βάρος.

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε τις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη, ενώ επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για επαναπροωθήσεις και έκανε λόγο για τον «ανοιχτό φάκελο του Φαρμακονησίου».

 

Ο Τσίπρας, η Τασία και η Μέρκελ

«Η κυρία Τασία (σσ.Χριστοδουλοπούλου) φταίει για το γεγονός ότι οι Turkish Airlines δίνουν τη δυνατότητα χωρίς βίζα, διότι υπάρχει διακρατική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Μαρόκου, να έρχονται με 50 ευρώ χωρίς να τους ελέγχει κανένας κατευθείαν από το Μαρόκο στην Κωνσταντινούπολη και μετά να κατεβαίνουν στις ακτές και να περνούν απέναντι;…Αν και γι αυτό φταίει η κυρία Τασία, τότε νομίζω ότι θα πρέπει να τη βάλουμε δίπλα στην κυρία Μέρκελ και να τις καταδικάσουμε και τις δύο για τη στάση που έχουν κρατήσει» πρόσθεσε.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here