Τσίπρας για προσφυγικό: Να τηρήσουν όλοι τις δεσμεύσεις τους

0
3

 

Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά θα πρέπει και όλοι οι άλλοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στη συνάντησή του με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, και της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υποδεχόμενος τους δύο υπουργούς, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Υπογράμμισε ταυτόχρονα, πως η Ελλάδα αυτή την ώρα σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, ενώ την ίδια στιγμή οι αριθμοί των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο είναι αμείλικτοι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος κατά την επόμενη χρονική περίοδο με έμφαση στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας, και ιδιαίτερα στη μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια, και την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας».

«Παράλληλα, συζητήθηκε η παροχή τεχνικού εξοπλισμού και προσωπικού στην Ελλάδα για την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και την ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι «τέλος, τονίστηκε η ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας αποδοχής αιτημάτων μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ».

«Είχαμε ένα ειλικρινή και γόνιμο διάλογο» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Γάλλος ΥΠΕΣ, Μπερνάρ Καζνέβ.

Τόνισε ακόμη ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να αντέξει μέσα στο 2016 τις ίδιες ροές με εκείνες του 2015 και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την Τουρκία για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα στη διαχείριση του προσφυγικού και στην ανάγκη να ενισχυθεί η Frontex. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα ενισχυθεί με ειδικούς για τον έλεγχο πλαστών εγγράφων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here