Τσίπρας: Η Αριστερά οφείλει να διεκδικήσει μεγάλες αλλαγές σε κράτος – πολιτικό σύστημα – θεσμούς

1
4

 

Συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικός νόμος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη το βράδυ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη  η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών, στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα και στους θεσμούς

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου ο πρωθυπουργός είπε: «Με χρονικό ορίζοντα το 2021 πρέπει να ξεκινήσουμε μια πλατιά διαδικασία διαλόγου με στόχο ένα νέο Σύνταγμα, το Σύνταγμα της Ελλάδας του 2021».

Παράλληλα, τόνισε ότι «η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών σε κράτος, πολιτικό σύστημα και θεσμούς».

Εξέφρασε επίσης τη βούληση της κυβέρνησης για κατοχύρωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καθώς και προστασία των δημόσιων αγαθών, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «τομή» τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, σημειώνοντας ότι ανέδειξαν «την επιθυμία του μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού να γυρίσουμε σελίδα».

«Μας έδωσε εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης. Το δημοψήφισμα του περασμένου Ιούλη αποτέλεσε ιστορική τομή, καθώς πέραν των άλλων, κατέγραψε την επιθυμία του ελληνικού λαού για μια μεγάλη αλλαγή και τομή με το παλιό. Τον Σεπτέμβρη οι πολίτες έδωσαν εκ νέου εντολή να τελειώνουμε με το παλιό», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
Εν συνεχεία, διαμήνυσε ότι «η Αριστερά δεν μπορεί να καταγραφεί ως δύναμη καλύτερης διαχείρισης της κρίσης» και προειδοποίησε ότι «η διαχείριση της κρίσης, χωρίς όραμα για μεγάλες τομές, γρήγορα θα μετατραπεί σε κρίση της διαχείρισης».

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here