Τσίπρας: Η μάχη δεν έχει ακόμη τελειώσει, είναι μπροστά μας

0
14

 

Η μάχη δεν έχει τελειώσει, είναι ακόμη μπροστά μας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τον «ένα χρόνο κυβέρνησης της Αριστεράς».
Σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα ξεκαθάρισε ότι «στόχος μας είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών, ενώ απευθυνόμενος προς τους αγρότες, τους κάλεσε σε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο. «Δεν γίνεται ωστόσο, κάποιοι που έκαναν καμπάνια υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα, να παρουσιάζονται σήμερα ως επαναστάτες» έσπευσε να συμπληρώσει.

Για το ασφαλιστικό, είτε θα μεταρρυθμιστεί είτε θα καταρρεύσει, προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, με το βλέμμα και στις αγροτικές κινητοποιήσεις, στην ομιλία του.

«Δεν ευθυνόμαστε εμείς για το PSI, δεν ευθυνόμαστε για αύξηση των άνεργων και για το δημογραφικό. Πρέπει να σταθούμε με ευθύνη σε ένα μείζον εθνικό πρόβλημα και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν όλοι» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Δεν είμαστε εμείς η κυβέρνηση που οδήγησε σε ύφεση 25%, είμαστε εμείς που πρέπει να σταθούμε με ευθύνη… Δεν γίνεται σε μία χώρα με λιγότερο από 4 εκατ. ενεργό πληθυσμό να στηρίζονται 2,5 εκατ. συνταξιούχοι. Κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε το ύψος των συντάξεων. Προτείνουμε το βάρος της αναγκαίας αλλαγής να το μοιραστούμε όλοι με κοινωνική δικαιοσύνη. Επιλέγουμε να μαζέψουμε τους πόρους όχι από περικοπές, αλλά από μία μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, που προς τιμήν τους, δέχονται και οι ίδιες οι εργοδοτικές οργανώσεις» τόνισε.

Στο σημείο αυτό προκάλεσε τη ΝΔ να γνωρίσει τον κόσμο τι προτείνει για το ασφαλιστικό, ανακοινώνοντας «αναγκαίες διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, προκειμένου να προστατευτούν οι νέοι επιστήμονες και τα χαμηλά εισοδήματα με κοινωνική δικαιοσύνη και ουσιαστικό διάλογο».

Ειδικά για τους αγρότες διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να προστατέψουμε το εισόδημά τους», αλλά συμπλήρωσε πως «δεν ακούω να γίνεται συζήτηση για κάτι άλλο πέραν του ασφαλιστικού». Παράλληλα, εξήγγειλε συνολικά 15 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για τον αγροτικό κόσμο στην επόμενη πενταετία.

«Εμείς αγωνιζόμαστε για τους μικρούς αγρότες, που παίρνουν λιγότερα από τα έξοδα τους, όχι αυτούς τους με τις υπέρογκες ενισχύσεις» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

«Kύριε Μητσοτάκη: Δεν γίνεται να είστε και με τις πορείες και με τους δανειστές. Ποια είναι η πρόταση σας για τους αγρότες που φτωχοποιήσατε;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε και τη συσπείρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της κομματικής βάσης, κάνοντας λόγο για σενάρια εκτροπής με την πτώση της κυβέρνησης της Αριστεράς. «Προσπαθούν ξανά για εκτροπή… Θα διαψευστούν καλά και τους το λέμε ότι όσο παλεύουν η κυβέρνηση και η χώρα θα προχωρήσει όσο κι αν λυσσομανούν θα έρθει η ελάφρυνση του χρέους» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Κάποιοι, αμετανόητοι και δογματικοί και μηχανεύονται την πτώση μιας κυβέρνησης που εξελέγη πριν τέσσερις μήνες με μια δύσκολη συμφωνία» πρόσθεσε.

«Σαράντα χρόνια κυβέρνησαν θα κουραστούν να βρίσκονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης και σε αυτή και την επόμενη τετραετία» δήλωσε o πρωθυπουργός.

Υπεραμυνόμενος της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας: «θράσος να μιλάει ο κ. Μητσοτάκης για τη δική μας διαπραγμάτευση που ελάφρυνε τον προϋπολογισμό κατά 20 δισ. ευρώ ενώ εξαφάνισαν πλούτο πάνω από 50 δισ.»

Κάνοντας λόγο για «αντιδραστικούς κύκλους της Ευρώπης» σημείωσε, πως «ένα χρόνο μετά είμαστε περήφανοι που δώσαμε αυτές τις μάχες που δώσαμε ανάσα αξιοπρέπειας και αγώνα συγκρουστήκαμε σε ένα κατεστημένο στην Ευρώπη που επιμένει σε συνταγές λιτότητας κι εκείνους που λένε ότι ‘δεν φταίνε οι συνταγές, αλλά αυτοί δεν τις εφαρμόζουν καλά’».

«Μας είχαν στημένη την παγίδα για να μας υποτάξουν και όταν είδαν ότι δεν μπορούν να μας υποτάξουν έστησαν την παγίδα του Grexit» υποστήριξε.

«Η μάχη δεν έχει ακόμη τελειώσει, είναι ακόμη μπροστά μας» διευκρίνισε πάντως.

«Η Ευρώπη δεν είναι πια η ίδια.. η σπορά που ρίξαμε γονιμοποιείται, και ήδη έχουμε κυβέρνηση Αριστεράς στην Πορτογαλία… Και πιστεύουμε ότι θα έχουμε και στην Ισπανία κυβέρνηση προοδευτική». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στον Ιταλό ομόλογό του και τη στροφή που κάνει κατά της λιτότητας και τη γαλλική θερμή υποστήριξη στην Ελλάδα γεγονότα που, όπως είπε, συνέβησαν λόγω της ανάδειξης της Αριστεράς στην εξουσία.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός άφησε επίσης αιχμές προς τη Λαϊκή Ενότητα κάνοντας λόγο για «ανόητες συμβουλές να συγκρουστούμε τυφλά… Θα είχαμε άθελά μας μετατρέψει τους συντρόφους μας σε Πορτογαλία και Ισπανία σε απολογητές».

«Εμείς μειώσαμε τους μετακλητούς κατά 25% έχουμε 630 μετακλητούς, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είχε 1.200» σχολίασε ακόμη ο κ. Τσίπρας με αφορμή τις κατηγορίες για οικογενειοκρατία και ρουσφέτια.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «ο κόσμος στα Βόρεια Προάστια και στις πλούσιες γειτονιές της Αθήνας έκανε αρχηγό τον κ. Μητσοτάκη».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο χαμηλό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης τον τραπεζών, που έφτασε τα 5 δισ. ευρώ για το δημόσιο. «Ο κόσμος να ξέρει ότι γίνονται σημαντικά πράγματα. Πρέπει να σταματήσει η καταστραφολογία. Έχουμε δυσκολίες, αλλά θα τις ξεπεράσουμε. Όπως πετύχαμε μέχρι σήμερα, έτσι θα πετύχουμε και τους επόμενους τρεις μήνες για να βγει χώρα από την κρίση» δήλωσε.

Και κατέληξε: «Σε κάθε μας βήμα ξέρουμε ότι θα βρίσκουμε μπροστά μας τη δεξιά. Προχωράμε αταλάντευτα. Η φετινή χρονιά θα είναι το έτος μηδέν για την έξοδο από την κρίση, για τον τερματισμό της επιτροπείας. Σε πέντε χρόνια από τώρα, το 2021, φιλοδοξούμε να έχουμε φτιάξει μία άλλη Ελλάδα. Γράφουμε ιστορία με τους αγώνες μας. Αγωνιζόμαστε για να φέρουμε την πραγματικότητα κοντά στα οράματά μας. Αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη και να νικήσουμε τις δυνάμεις της λιτότητας. Δίνουμε τη μάχη. Προχωράμε. Ένας χρόνος για να αλλάξουμε τη ζωή μας. Θα τα καταφέρουμε«.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here