Τσίπρας: Αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά το προσφυγικό – Γκράντι: Παράδειγμα αλληλεγγύης η Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

0
6

 

Διαδοχικές συναντήσεις είχε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για το προσφυγικό Φίλιπο Γκράντι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρόκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Γκράντι επεσήμανε ότι είναι η δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα στο μικρό χρονικό διάστημα που έχει αναλάβει τα καθήκοντά του Ύπατου, γεγονός που «αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδουμε σε αυτή την κατάσταση, αλλά και την υποστήριξη που θέλουμε να συνεχίσουμε να χορηγούμε στην Ελλάδα, στον ελληνικό Λαό, τους ελληνικούς θεσμούς και την κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης».

Ο κ. Γκράντι ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό, τις ελληνικές αρχές και την κυβέρνηση, και εξήρε «ακόμη περισσότερο το ρόλο του Λιμενικού, της Αστυνομίας, των δήμων και των εθελοντικών οργανώσεων που συνέβαλαν στην παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και στους -μερικές φορές πολύ ευάλωτους- μετανάστες που έφτασαν στις ελληνικές ακτές».

Είμαι εδώ κ. Πρόεδρε διότι πιστεύω πως είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα της αλληλεγγύης, σε μια ήπειρο και σε έναν κόσμο που αποδείχθηκαν κλειστοί -έως και εχθρικοί- έναντι των προσφύγων με πολλούς τρόπους.

Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να σας συγχαρώ που ηγείστε αυτής την ανοιχτής ανταπόκρισης και που την υποστηρίζετε. Πιστεύω ότι θα συνεχιστεί, και ότι θα εξακολουθήσει να μεταφράζεται σε μια πολύ ανθρωπιστική στάση, που θα σέβεται τις Αξίες, από πλευράς των ελληνικών θεσμών, και ιδιαίτερα της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο κ. Γκράντι αναφέρθηκε «στις πολύ σοβαρές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε μαζί», όπως οι συνθήκες διαβίωσης των Προσφύγων, το θέμα της ασφάλειας στους χώρους υποδοχής, ο υπερπληθυσμός στα ελληνικά νησιά, τονίζοντας πως «άκουσα από τους συναδέλφους μου στην Ελλάδα, και είμαι βέβαιος για αυτό, ότι σημειώνεται πρόοδος σε όλα αυτά τα μέτωπα».

Επίσης, ο ύπατος αρμοστής τόνισε ότι το σημντικότερο είναι να δοθεί τέλος στον πόλεμο στην Συρία, καθώς και σε όλες τις άλλες περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες.

Ο κ. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον κ. Φίλιπο Γκράντι χαρακτήρισε τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών κρίσιμο και τόνισε πως η συνεργασία Ύπατης Αρμοστείας και κυβέρνησης θα βελτιωθεί και θα γίνει πιο αποτελεσματική.

Τον επόμενο μήνα τόνισε πως θα επισκεφθεί τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και θα προσπαθήσει να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης. Επίσης, επισήμανε πόσο σημαντικό είναι να βρεθεί μια μόνιμη λύση όχι στο Προσφυγικό αλλά στον πόλεμο της Συρίας.

Επίσης, σε αναρτήσεις του στο twitter, ο κ. Τσίπρας σημείωσε με αφορμή τη συνάντηση: «Η Ελλάδα αντιμετώπισε αποτελεσματικά το προσφυγικό ζήτημα, παρά τις δυσκολίες. Πρόκειται για ένα διεθνές ζήτημα το οποίο απαιτεί μόνιμες λύσεις. Συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κ. Φίλιπο Γκράντι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here