Τσίπρας – Καμμένος συμφωνούν στην ψήφο από τα 17 και εκλογή ΠτΔ από τον λαό (ΒΙΝΤΕΟ)

0
5
ÓõíÜíôçóç ôïõ ðñùèõðïõñãïý ÁëÝîç Ôóßðñá ìå ôïí õðïõñãü ÅèíéêÞò ¶ìõíáò ÐÜíï ÊáììÝíï ôçí ÔåôÜñôç 18 Öåâñïõáñßïõ 2015. (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

 

Θετική ήταν για τον Αλέξη Τσίπρα η πρώτη διερευνητική συνάντηση, που είχε για τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει στον εκλογικό νόμο η κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο.
Αναλογικότερος εκλογικός νόμος, δικαίωμα ψήφου στα 17, εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό είναι μεταξύ άλλων και οι θέσεις των ΑΝΕΛ σχετικά με τις υπό συζήτηση παρεμβάσεις της κυβέρνησης, τόσο στον εκλογικό νόμο, όσο και σε θεσμικά/συνταγματικά ζητήματα, όπως τις ανέπτυξε ο πρόεδρος του κόμματος στον πρωθυπουργό.

Μετά το τέλος της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι με την αλλαγή του κλίματος που υπάρχει πλέον για την Ελλάδα στην Ευρώπη, είναι καιρός να προχωρήσουμε στη δημιουργία σταθερού εκλογικού συστήματος «που θα προβλέπει αναλογικότερη εκλογή» και σε αποφάσεις που ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν πάρει πριν γίνουν κυβερνητικοί εταίροι.

Επ’ αυτού ανέφερε το δικαίωμα ψήφου στα 17, την εκλογή βουλευτών εκ μέρους της ομογένειας, την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της βουλευτικής ασυλίας, τη διασφάλιση σταθερού φορολογικού συστήματος, την παραμονή του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο χώρο της δικαιοσύνης, τη θέσπιση προστασίας της εθνικής ταυτότητας και την αλλαγή του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας.

«Οι ΑΝΕΛ θα καταλήξουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή κυβερνητική πρόταση», συνέχισε και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί κοινή συνισταμένη και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, με εξαίρεση τη ΝΔ, όπως είπε, που ο πρόεδρος της έχει κάνει συγκεκριμένες σχετικές δηλώσεις.

Για το πλαφόν εισόδου στη Βουλή 3%, ο κ. Καμμένος είπε ότι θα πρέπει να παραμείνει, ενώ για το μπόνους των 50 εδρών είπε ότι θα πρέπει να μειωθεί αρκετά. «Συμφωνούμε να είναι αναλογικότερο το σύστημα. Πιθανώς να δούμε για συνασπισμούς κομμάτων το μπόνους να μην είναι 50 έδρες, αλλά λιγότερο», σημείωσε.

Για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει κανένα μπόνους εδρών, ο κ. Καμμένος απάντησε πως οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν πως την εθνική συμφιλίωση την κάνουν πράξη και μπορούν να συνθέτουν.

«Αυτή η κυβέρνηση το απέδειξε. Μπορεί να γίνει και με άλλους πολιτικούς φορείς. Δεν καταλαβαίνω γιατί αντιδρά η αξιωματική αντιπολίτευση», συμπλήρωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here