Τσίπρας: Μια έντιμη συμφωνία με την Τουρκία θα πάει τα hotspots σε τουρκικό έδαφος

0
4

 

Ο στόχος μιας «έντιμης συμφωνίας» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για το προσφυγικό πρέπει να είναι η μεταφορά των κέντρων καταγραφής (hotspots) από τα ελληνικά νησιά στο τουρκικό έδαφος, ώστε ο διαμοιρασμός προσφύγων στην Ε.Ε. να γίνεται απ’ ευθείας από τη γείτονα χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η εγκατάσταση των hotspots σε τουρκικά εδάφη θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα θέσει κατά τις επαφές που θα έχει με τον Tούρκο πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Εργτογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, την επόμενη εβδομάδα.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αναζωογόνησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, το οποίο εξετάζεται σοβαρά στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως η Αθήνα δεν είναι αντίθετη στη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας, με προϋπόθεση όμως την απόλυτη τήρηση των κανόνων που ισχύουν για τα υπόλοιπα υποψήφια κράτη, και όχι με προνομιακή μεταχείριση «α λα καρτ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός σημείωσε και την ανάγκη δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και αναγνώριση του κυπριακού κράτους.

Στις εργασίες τους στη Βαλέτα, οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών αποφάσισαν να καλέσουν την Τουρκία σε έκτακτη σύνοδο κορυφής για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, με τον κ. Τσίπρα να τονίζει πως ο ίδιος είχε συστήσει στους ομολόγους του να φέρουν τη Άγκυρα στο τραπέζι ήδη από τον Απρίλιο.

Πάντως, ερωτηθείς για τη δυνατότητα της ευρω-τουρκικής συνεργασίας να δώσει απαντήσεις στην μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκεπτικός, τονίζοντας πως η Ευρώπη αυτή τη στιγμή «δεν είναι σε θέση» να αντιμετωπίσει τα πρωτογενή αίτια των μαζικών μετακινήσεων και εκτοπισμών.

Σημείωσε μάλιστα πως η Γηραιά Ήπειρος θα πρέπει να κοιτάξει εν μέρει τον εαυτό της, καθώς πηγές των προβλημάτων είναι οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις, οι στρατιωτικές επεμβάσεις και η «διαχρονική λεηλασία» των φυσικών πόρων των χωρών της Αφρικής και της Ασίας από «πολυεθνικές» και την «ανεπτυγμένη Δύση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here