Τσίπρας: Όποιος θέλει ας αποδράσει, εμείς κοιτάμε μπροστά

0
5

Σίγουρος ότι «ξεπεράσουμε τον κάβο» εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παλέψαμε με θεριά μέσα και έξω από τη χώρα. Δεν μετανιώνουμε που επιλέξαμε να μην καταστραφούμε» δήλωσε με νόημα στη συνέχεια.

Ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε μάλιστα να καρφώσει τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Δεν παραδίδουμε τα όπλα, συνεχίζουμε τη μάχη, είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε μπροστά, μόνο μπροστά… Όποιος θέλει να πενθήσει, έχει το δικαίωμα να πενθήσει, όποιος θέλει να αποδράσει, έχει το δικαίωμα να αποδράσει». «Εμείς προχωράμε μπροστά, μόνο μπροστά».

«Εμείς δεν καταθέτουμε τα όπλα. Η μάχη συνεχίζεται. Να μην φύγει από το μυαλό μας το ερώτημα: ποια είναι η επιλογή που θα δώσει ελπίδα στο λαό μας. Σήμερα, τώρα, βαδίζουμε υπό πυκνά πυρά. Το σχέδιό τους ήταν από την πρώτη στιγμή η αριστερή παρένθεση. Δεν χωράνε αυταπάτες. Ζούμε μια από τις στιγμές εκείνες που ο καθένας πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Επιδιώκουν να μας σύρουν στο βάλτο.

Ό,τι δεν κατάφεραν τους 7 μήνες, ό,τι δεν προέβλεψαν καλά αφού μας είχαν τελειωμένους, ό,τι δεν πέτυχαν με τράπεζες και πιστωτική ασφυξία, θέλουν να το πετύχουν τώρα. Καταφέραμε παρά τις δυσκολίες να αφήσουμε ένα δείγμα γραφής που κανείς δεν μπορεί να σβήσει. Θα θυμίσω ότι όλες οι παρεμβάσεις και νομοθετικές μας πρωτοβουλίες είχαν φιλολαϊκό και προοδευτικό πρόσωπο. Το άνοιγμα της ΕΡΤ, η επαναπρόσληψη σχολικών φυλάκων, η κατάργηση εισιτηρίου στα νοσοκομεία, ο νόμος για την ιθαγένεια, η αποσυμφόρηση των φυλακών, το κλείσιμο στις Σκουριές, τα χτυπήματα στη διαφθορά και τη διαπλοκή».

«Κάποιοι λένε ότι ο αγώνας πήγε χαμένος. Ας φανταστούν που θα ήταν η χώρα χωρίς τον αγώνα αυτό» συμπλήρωσε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε τά πάντα και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Πήραμε μια δύσκολη επιλγή να μην αποδεχθούμε την λογική της μαζικής αυτοκτονίας και να στείλουμε εμείς πρώτοι τον χωρό του Ζαλόγγου στέλνοντας στην καταστροφή κυρίως τους πιο αδύναμους τα φτωχά λαϊκά στρώματα που είχαν αφήσει μοχθους σε ελληνικες τράπεζες σε αντίθεση με άλλους που έσπευσαν να στείλουν τα χρήματά τους σε οφ σορ και εξωτερικό (…) Δεν χωράνε αυταπάτες. Ζούμε από τις στιγμές που ο καθένας πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει» πρόσθεσε στη συνέχεια.

Από τα βέλη του, δεν θα μπορούσε φυσικά να ξεφύγει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τον κ. Τσίπρα να κάνει λόγο για θέατρο παραλόγου στις επιτροπές της Βουλής.

«Σε αυτή την μαχη ανοίξαμε ρωγμές όχι μόνο Ε.Ε αλλά και στο επίπεδο της συμφωνίας. Μαζί με τον Τσακαλώτο 17 ώρες διαπραγματευόμασταν για να σώσουμε την Δημόσια Περιουσία. Για να μην γίνει πράξη η επιλογή των πιο ακραίων δυνάμεων να μεταφερθεί το σύνολο της περιουσίας σε ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο και να είναι ταμείο αποκρατικοποιήσεων 50 δις ευρώ. Η μάχη κατέληξε να έιναι ταμείο που αν λειτουργήσει όπως αποφασίστηκε – αλλά απαιτεί συνεχή παρέμβαση – θα έχει πολύ καλύτερη λειτουργία για δημόσιο συμφέρον από ότι το ΤΑΙΠΕΔ. Αν εξαιρέσεις τα χρήματα που προορίζοζονταν για το ΤΧΣ από επαναιδιωτικοποίηση τραπεζών αυτά που θα προκύψουν όχι μόνο από ιδιωτικοποιήσεις αλλα από αξιοποίηση σε βάθος 35 ετίας που ελπίζω ν α έχουμε ανακάμψει θα πάνε στην ανάπτυξη. Ποιος θα έδινε αυτή την μάχη: Ο Μεϊμακράκης, Ο Θεοδώρακης που καλούσε να υπογράψουμε ότι μας έδιναν ή Γεννηματα που συντάσσεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία;» δήλωσε ο Αλεξης Τσίπρας.

Αναφορικά με το «όχι» του δημοψηφίσματος, ο ίδιος τόνισε ότι «δεν πρέπει να το αφήσουμε στους νεκροθάφτες του ούτε στους αυτοπροσδιοριζόμενους ως εκπροσώπους του. Είναι δικό μας το Όχι, της κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε τα ρίσκα και έδωσε τη μάχη. Το ΟΧΙ δεν τελείωσε με τις διαπραγματεύσεις. Είναι η πιο μεγάλη στιγμή της προσπάθειας που όλοι δώσαμε. Το ΟΧΙ δεν ήταν «ναι στην δραχμή» όπως ισχυρίζονται σήμερα κάποιοι με λαθροχειρία. Το όχι ήταν διεκδίκηση καλύτερης συμφωνίας (…) Το ΟΧΙ ήταν πρωτίστως «όχι» στο παλιό πολιτικό σύστημα και στην διαπλοκή, στην επιτροπεία και υποτίμηση λαϊκής κυριαρχίας, «όχι» σε βαρόνους
Με το «ΟΧΙ» θα βαδίζουμε στις αποσκευές μας».

Έπειτα, ο κ. Τσίπρας έθεσε το δίλλημα του ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την επικείμενη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους αλλά και τα κρίσιμα ζητήματα για την φορολόγηση των αγροτών, την περαιτέρω μείωση των συντάξεων, την απελευθέρωση των απολύσεων κ.α.

«Θέτω το ερώτημα: ποιος μπορεί να τα διαπραγματευτεί καλύτερα; Εκείνοι που έκαναν το μνημόνιο ιδεολογία; Εκείνοι που έλεγαν ότι αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια έπρεπε να τα εφεύρουμε ή εμείς που αγωνιστήκαμε και βγάλαμε τα δίκαια του λαού στο προσκήνιο;» είπε ο απερχόμενος πρωθυπουργός για να προσθέσει «Δώσαμε μάχες κερδίσαμε μάχες και διεκδικούμε νέες μάχες. Αυτό το δίλημμα θα κληθεί να απαντήσει ο λαός. Αυτός είναι ο στόχος του κ. Μεϊμαράκη. Να μην υπάρξει δίλημμα άλλα λογική του όλοι ίδιοι είναι. Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της αριστερής παρένθεσης και στην συνέχεια να μην δώσει τις μάχες να κερδηθούν σημαντικά ζητήματα για το συμφέρον του λαού αλλά να πάνε σε απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις στον δημόσιο τομέα, στην βιωσιμότητα του χρέους και στο μεγάλο ζήτημα της πρώτης κατοικίας που απειλείται να γίνει βορά στα κερδοσκοπικά συμφέροντα. Να εφαρμόσουν όσα δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν σε εμάς οι δανειστές».

Μεγάλη μερίδα στελεχών εκφράζει φόβους ότι μέχρι αύριο στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης θα υπάρξουν μαζικές αποχωρήσεις από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Κομματικά αλλά και ηγετικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πού μπορεί να φτάσει το κύμα των παραιτήσεων ή των αρνήσεων να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια. «Υπάρχει πρόβλημα«, αναφέρουν χαρακτηριστικά σε συζητήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here