Τσίπρας, ψέματα και ρολλά στο «διαπλεκόμενο» Μega

2
16
               Ήταν τόσο μα τόσο αποκαλυπτικός ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε από τον Αλέξη Παπαχελά αν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που έδωσε στους Έλληνες, που πραγματικά δε μένουν πολλά να πει κανείς. Ο κόσμος, υποστήριξε, είχε επίγνωση ότι θα καταλήγαμε σε συμβιβασμό με τους δανειστές και, άρα, γνώριζε ότι πολλά δεν θα μπορούσαν να γίνουν…
Νομίζω πως το λήμμα «κυνισμός» βρίσκει τον απόλυτο ορισμό του στα λόγια του πρωθυπουργού. Δηλώνει, χωρίς να συσπάται καν το μέτωπο του, ότι έταζε τον ουρανό με τ΄άστρα στους πολίτες, γνωρίζοντας πως     είναι απίθανο να τα καταφέρει. Δεν δέχεται, όμως, πως είπε συνειδητά ψέματα.
Όχι τόσο γιατί, πράγματι, ήλπιζε πως σε κάποια σημεία θα υποχωρούσαν οι δανειστές, όσο κυρίως γιατί αντιμετώπιζε την ανάδειξή του στην εξουσία περισσότερο ως καθεστωτική μεταβολή και λιγότερο ως απλή πολιτική αλλαγή. Είχε περάσει σε πολύ κόσμο την άποψη (και την είχε ενστερνιστεί και ο ίδιος) ότι το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα ήταν «καθεστώς», το οποίο έπρεπε να ανατραπεί μαζί με τα πολιτικά και μιντιακά σύμβολά του.
Έτσι, δεν αισθάνεται καμιά ενοχή για το γεγονός ότι  δεν τήρησε καμιά από τις δεσμεύσεις του, αποδεχόμενος όλες τις απαιτήσεις των δανειστών. Ούτε για το ότι τα 5 τελευταία χρόνια συκοφαντούσε τους πολιτικούς αντιπάλους του, κατηγορώντας τους  ως «προσκυνημένους γερμανοτσολιάδες». Το χθες και το σήμερα δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών.
 * Είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει τα μνημόνια και θα διώξει την τρόικα. Αντ΄αυτών ψήφισε νέο μνημόνιο και διατήρησε την τρόικα, δόξη και τιμή…
 * Είχε υποσχεθεί ότι θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και ότι θα επαναχορηγήσει την 13η σύνταξη. Αντ΄αυτών πιέζεται να τον ρίξει κάτω από τα 586 ευρώ, ενώ τσεκούρωσε κατά 30% τις επικουρικές συντάξεις.
  * Είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Αντ΄αυτού τον διατηρεί έως το 2031 και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τον αυξάνει.
 * Είχε υποσχεθεί ότι ότι θα αυξήσει το αφορολόγητο για να στηρίξει τα φτωχότερα στρώματα. Αντ΄αυτού το μείωσε από τα 9,100 ευρώ στα 8,636 και έτσι θα πληρώσουν φόρο, για πρώτη φορά, και όσοι αμείβονται με 650 ευρώ το μήνα. Φόρο αυξημένο κατά 200 ευρώ το χρόνο θα πληρώσουν και οι συνταξιούχοι των 815 ευρώ το μήνα.
 * Είχε υποσχεθεί ότι θα υποχρεώσει τους πλουσιότερους Έλληνες να πληρώσουν, κατά τις δυνάμεις τους, ώστε να αποδοθεί κοινωνική δικαιοσύνη. Αντ΄ αυτού αύξησε όλους τους έμμεσους φόρους, με αποτέλεσμα να χτυπηθούν οι πλέον αδύναμοι.
 * Είχε υποσχεθεί ότι θα στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αντ΄αυτού αύξησε τον φόρο από το 26% στο 29% και τις υποχρέωσε να προκαταβάλουν το 75% του εικαζόμενου φόρου, τον οποίο θα πρέπει να πληρώσουν του χρόνου. Χωρίς να ενδιαφέρεται αν η επιχειρήσει θα μείνει ανοικτή ή θα κλείσει, ούτε αν έχει κέρδη ή ζημιά.
 * Και, φυσικά, είχε υποσχεθεί ότι θα οργάνωνε διεθνή διάσκεψη για το «κούρεμα» του «επονίδιστου» δημόσιου χρέους -κατά τις αρλούμπες του Γιάννη Βαρο0υφάκη, τις οποίες είχε «ευαγγέλιο». Αντ΄αυτού πήρε μια αόριστη υπόσχεση ότι θα εξεταστεί το θέμα μετά το 2018.
 Τίποτα, λοιπόν, δεν έκανε πράξη από όσα είχε υποσχεθεί. Απολύτως τίποτα. Πράγμα αναμενόμενο από όσους είχαν δυο δράμια μυαλό και έβλεπαν τους διεθνείς συσχετισμούς. Πάνω από τους μισούς Έλληνες, όμως, είχαν πιστέψει πως υπήρχε αντιμνημονιακός δρόμος μέσα στο ευρώ. Και θέλησαν να τον δοκιμάσουν. Ακόμη και όταν έκλεισαν οι τράπεζες και επιβλήθηκαν τα capital controls, ακόμη και όταν είδαν τον πρωθυπουργό να μετατρέπει το 62% ΌΧΙ του δημοψηφίσματος σε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, του έδωσαν πίστωση χρόνου στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.  Κάτι το «παράλληλο πρόγραμμα» με τις παροχές που τους έταξε, κάτι το «χτύπημα της διαπλοκής», ξαναπήρε το κλειδί των εξελίξεων -έστω και αν οι ψήφοι του μειώθηκαν κατά 300 χιλιάδες από τον Ιανουάριο στον Σεπτέμβριο του 2015…
Τι θα κάνει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας; Έχοντας διαψεύσει όλες τις ελπίδες στο οικονομικό πεδίο, ρίχνει το βάρος του στη «διαπλοκή», προωθώντας διαγωνισμό για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Αν το Συμβούλιο Επικρατείας δεν κρίνει αντισυνταγατικό το νόμο του Νίκου Παππά και επιτρέψει τη δημιουργία νέου τηλεοπτικού τοπίου, ο πρωθυπουργός θα μπορεί να «καμαρώνει» ότι έβαλε τάξη στο χάος και επέβαλε στους ισχυρούς να πληρώσουν.
Αν, μάλιστα, το Μega κλείσει, θα μπορεί να δηλώνει ότι δικαιώθηκε η άποψή του πως το κατεξοχήν «διαπλεκόμενο ΜΜΕ» (το μιντιακό σύμβολο του «καθεστώτος») ζούσε με τα λεφτά των τραπεζών και, όταν εκείνες έκλεισαν τις στρόφιγγες, οι ιδιοκτήτες του αρνήθηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Συνεπώς, θα μπορεί να επαίρεται ότι γκρέμισε το «σάπιο» πολιτικό καθεστώς, μαζί με τα σύμβολά του.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός κάθε άλλος παρά ανόητος είναι. Ξέρει καλά πως δεν αρκούν οι τηλεοπτικές άδειες για να κερδίσει ο Σύριζα τις επόμενες εκλογές, γι αυτό και «καίγεται» να περάσει την απλή αναλογική και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Ξέρει πως θα είναι δεύτερο κόμμα και προσπαθεί να εξαλείψει το πλεονέκτημα του πρώτου κόμματος.
Και αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τώρα 200 ψήφους -πράγμα σχεδόν βέβαιο- φαίνεται πως έχει έτιμο plan b. Θα βρεθεί στην αντιπολίτευση για ένα διάστημα, αλλά μετά οι εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική και χωρίς μπόνους, μιάς που λογικά πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εξασφαλίσει 200 ψήφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επόμενη Βουλή, ώστε να εφαρμοστεί αμέσως η νέα ενισχυμένη αναλογική. Είτε έτσι είτε αλλιώς, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Σύριζα θα βρίσκονται στο παιχνίδι…
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΣκωτία: Λάθος του Λονδίνου να μας στερήσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα
Επόμενο άρθροΧωρίς δελτίο το Mega παρά τον μισό μισθό
Ο δημοσιογράφος Χρήστος Παναγιωτόπουλος ήταν Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Mega Channel επί 11,5 χρόνια. Η δημοσιογραφική του πορεία ξεκίνησε από τις εφημερίδες και τα περιοδικά το 1988. Επί 9 χρόνια ήταν πολιτικός αρθρογράφος της εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ", ενώ θήτευσε ως πολιτικός συντάκτης στις εφημερίδες "24 Ωρες" και "ΠΡΩΤΗ", καθώς και στο περιοδικό "ΕΝΑ". Eργάστηκε για 2 χρόνια και στο ραδιοσταθμό "FLASH" ως αρχισυντάκτης. To 2006 τιμήθηκε με το "Βραβείο Μπότση" για το νέο μοντέλο δελτίου ειδήσεων, το οποίο καθιέρωσε στην ελληνική τηλεόραση. Το 2009 τιμήθηκε με το "Βραβείο Ευρωπαίων Δημοσιογράφων" Κων.Καλλιγάς. Γεννήθηκε στην Πάτρα, σπούδασε Μαθηματικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αγάπησε τη Μουσική περισσότερο (πιάνο και κιθάρα), αλλά τελικά επέλεξε τα δύσβατα δημοσιογραφικά μονοπάτια. Από το 2003 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Εχει δυο γιους. Τον 25χρονο Αλέξανδρο και τον 9 ετών Άλκη.

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΥΤΟΣ!
  ΑΥΤΟΣ που υποσχόταν ότι θα καταργήσει το παλιό και θα φέρει το καινούριο, ξαναέφερε το παλιό.
  ΑΥΤΟΣ που υποσχόταν ότι θα φέρει την υπερηφάνεια και το χαμόγελο στον Έλληνα, του ξανάφερε την ταπείνωση και περισσότερη θλίψη.
  ΑΥΤΟΣ που υποσχόταν ότι το ίδιο βράδυ που θα έπαιρνε την εξουσία θα έσχιζε τα Μνημόνια, εφαρμόζει τώρα ένα τρίτο Μνημόνιο.
  ΑΥΤΟΣ που υποσχόταν ότι με έναν νόμο και σε ένα άρθρο, θα καταργούσε τους μνημονιακούς νόμους, εφαρμόζει τώρα νέους μνημονιακούς νόμους μαζί με τους προηγούμενους.
  ΑΥΤΟΣ που θα έβαζε οριστικό τέλος στην Τρόικα και στις πολιτικές της, μια χαρά συνεργάζεται τώρα μαζί της και διεκδικεί και τα εύσημα.
  ΑΥΤΟΣ που αποκαλούσε χαρτογιακάδες τους τροϊκανούς και θα τους απαγόρευε δήθεν να επισκέπτονται τα υπουργεία, τώρα τους καλοδέχεται και τους ζητιανεύει και λίγα ψίχουλα θετικής αξιολόγησης.
  ΑΥΤΟΣ που το mail Χαρδούβελη των 900 εκατομμυρίων το έβρισκε αβάστακτο για τον ελληνικό λαό και το κατήγγειλε με στεντόρεια φωνή, τον φόρτωσε τώρα –ως «σκληρός» διαπραγματευτής- 100 δις βάρος επιπλέον.
  ΑΥΤΟΣ που υποσχόταν στα φορολογικά υποζύγια ότι θα τα απάλλασσε από τους φόρους του Σαμαρά, τα φορτώνει τώρα και πανωσάμαρα.
  ΑΥΤΟΣ που υποσχόταν 13η σύνταξη, καταργεί τώρα και το ΕΚΑΣ.
  ΑΥΤΟΣ που κατηγορούσε τους προηγούμενους ότι θα εξαΰλωναν τις επικουρικές και τα εφάπαξ, τα εξαϋλώνει τώρα.
  ΑΥΤΟΣ που κατήγγειλε τους προηγούμενους ότι θα έριχναν τις συντάξεις στα 360 ευρώ, τις κατακρεουργεί τώρα.
  ΑΥΤΟΣ που κατηγορούσε τους άλλους ότι θα απελευθέρωναν τις ομαδικές απολύσεις τις συζητάει τώρα.
  ΑΥΤΟΣ που δεν ήθελε την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, ούτε το ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ Ελλάδα, το καλοδέχεται τώρα στο Αιγαίο σαν εγγυητή της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.
  ΑΥΤΟΣ που κατήγγειλε το ΝΑΤΟ σαν εγκληματική οργάνωση, το αντιμετωπίζει τώρα σαν ΜΚΟ και του αναθέτει μάλιστα και ρόλο ναυαγοσώστη στο Αιγαίο.
  ΑΥΤΟΣ ο άνθρωπος είναι ο αξιότιμος Πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας.
  ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ το δικαίωμα, σου λέει τώρα αυτός ο άνθρωπος να διαμαρτύρεσαι, γιατί με ξαναψήφισες το Σεπτέμβριο γνωρίζοντας ότι είχα σου είχα δώσει απατηλές υποσχέσεις και ότι είχα ψηφίσει το Μνημόνιο.
  Η ΙΔΙΟΤΗΤΑ, δηλαδή, του πολιτικού απατεώνα, για πρώτη φορά επιστρατεύεται ως υπερασπιστικό άλλοθι της πολιτικής εξαπάτησης! Οι εκλογές ανάγονται σε κολυμπήθρα του Σιλωάμ της αναξιοπιστίας, και σε συγχωροχάρτι της εξαπάτησης.
  ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ, δυστυχώς, από τους πολιτικούς που δεν ξέρουν τι κάνουν είναι αυτοί που ξέρουν τι κάνουν και χειρότεροι από τους ανίκανους, οι ικανοί για όλα.

 2. Το Mega θα το κλείσει η κυβέρνηση και ο Σύριζα, εδώ και καιρό το είχε βάλει στόχο και ίσως τα καταφέρει. Έστησε όλο αυτό το πανηγυράκι για τις άδειες για να κλείσει το Mega. Ο Σύριζα «χτίζει» κράτος, βαθύ κράτος, με όλους τους μηχανισμούς που εμπεριέχονται. Ταυτίζει το κράτος με το κόμμα, εισέρχεται σιγά σιγά με τις ανάλογες συμπεριφορές ακόμα και σε διοικήσεις τραπεζών, όλα αυτά για να κλείσει το Mega. Ρωτήστε την κυρία Γεροβασίλη. Γνωρίζει.
  Αριβίστες, αλαζόνες, τυχάρπαστοι, αγράμματοι και «αδιάβαστοι» υποκριτές, «πατήσατε» πάνω στην απελπισία των πολιτών μόνο και μόνο να αρπάξετε την εξουσία, τα καταφέρατε, αφού οι προηγούμενοι ήταν για τα μπάζα. Να φοβάστε όμως τους αμίλητους, σιωπηλούς και απελπισμένους, για πόσο ακόμα νομίζετε πως αντέχουν να κατέχουν άνεργα χέρια και μυαλά; Το νου σας.
  Εκεί στο Mega, μη μασάτε, ψηλά το κεφάλι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here