Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Ελέγξτε τις προσφυγικές ροές

0
6

 

      Την ανάγκη για έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Αχμέτ Νταβούτογλου, πρωθυπουργό της Τουρκίας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών.

Ο κ. Νταβούτογλου συμφώνησε ως προς τους στόχους του ελέγχου και τον κάλεσε να συναντηθούν λίαν συντόμως στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη ή την Θεσσαλονίκη, ανάλογά με το πρόγραμμά του.

Αναλυτικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον Τούρκο ομόλογό του δήλωσε:

«Χαίρομαι που ξαναβρισκόμαστε κύριε Πρωθυπουργέ. Διαπίστωσα χθες την πρόοδο στην κατασκευή των hotspots και είμαι σήμερα στις Βρυξέλλες για μια δύσκολη Σύνοδο, αλλά πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις.

Όπως γνωρίζετε έχουμε ένα βεβαρημένο πρόγραμμα ελληνοτουρκικών επαφών για τους επόμενους τρεις μήνες.

Πρώτον, όσον αφορά τη συνεργασία μας με στόχο να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και ιδίως οι μη προσφυγικές ροές (μεταναστευτικές). Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, για την Ευρώπη και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ταυτόχρονα, έχουμε μια πολύ γεμάτη ατζέντα όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, τον ευρύτερο διάλογό μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια ατζέντα που είναι ακόμα πιο σημαντική δεδομένης της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή μας.

Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις».

Οι δύο άνδρες μεταβαίνουν στην αυστριακή Πρεσβεία όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ 8 ηγετών της ΕΕ (Αυστρίας, Γερμανίας, Λουξεμβούργου, Βελγίου, Ολλανδίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και Ελλάδας) και του Τούρκου πρωθυπουργού.

Η συνάντηση αφορά το εθελοντικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία προς ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη της ΕΕ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Άγνωστο παραμένει προς το παρόν, αν τελικά θα παραβρεθεί στη συνάντηση ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here