Τσίπρας: Στόχος να αντιμετωπίσουμε μαζί με την Τουρκία το προσφυγικό πρόβλημα

0
6

 

 

Την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να βρουν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν από κοινού το προσφυγικό πρόβλημα, που δεν είναι ούτε τουρκικό ούτε ελληνικό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα.

Όπως είπε, η Τουρκία έχει σηκώσει ένα δυσβάσταχτο βάρος προσφυγικών ροών και ταυτόχρονα η Ελλάδα έχει δεχθεί τεράστιες ροές προσφύγων και τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα βήματα συντονισμού και συνεννόησης ώστε να χτυπήσουμε αποτελεσματικά τα δίκτυα των διακινητών.

«Είναι ανθρωπιστική μας υποχρέωση να σταματήσει η ανθρωποθυσία στα νησιά του Αιγαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ενέταξε το προσφυγικό και τον θρησκευτικό φανατισμό στις προκλήσεις και τις απειλές, που, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες.

Η επίσκεψη μου γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή με ενδιαφέρουσες και ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε και εκτίμησε ότι «η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί έναρξη ενός νέου ελπιδοφόρου κύκλου στις σχέσεις των δύο χωρών, που ευελπιστούμε μέσα από εποικοδομητικό διάλογο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας».

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα, «δεν παραγνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν και ανοιχτά θέματα, που πρέπει να συζητιούνται με ειλικρίνεια και να υπάρχει σύνθεση».

Νταβούτογλου: Για το προσφυγικό δεν ευθύνεται ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκία
Και ο Τούρκος Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν αποτελεί πρόβλημα ούτε της Τουρκίας ούτε της Ελλάδας, αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο θέμα.

«Στη Συρία υπάρχει ένα καθεστώς βίας. Χωρίς αυτό, οι Σύροι δεν θα εγκατέλειπαν τη χώρα τους» συνέχισε ο Νταβούτογλου και επανέλαβε ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν διαθέτουν καμία ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση.
Ο κ. Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι λήφθηκαν αρκετές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων η τεχνική συνεργασία των δύο ακτοφυλακών και η δημιουργία ελληνοτουρκικών επιτροπών.

«Συνομιλούμε και με την Γερμανία, καθώς η κα Μέρκελ έχει προτείνει τη διεξαγωγή μίας συνομιλίας με τη συμμετοχή, τόσο της Τουρκίας, όσο και της Ελλάδας» συμπλήρωσε.

Κατά την έναρξη των δηλώσεών του αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια σταθερή γειτνίαση και φιλία με την Ελλάδα.
«Υποδέχομαι με μεγάλη χαρά και τιμή τον Έλληνα πρωθυπουργό» είπε και αναφερόμενος στους δύο σεισμούς που έγιναν πρόσφατα στις δύο χώρες, σημείωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν κοινή θέση και κοινό μέλλον.

Αναφερόμενος στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν διάφορες σχέσεις που έχουν κάποια προβλήματα, από τα οποία, όπως είπε, κάποιοι επωφελούνται.
Σχετικά με το Κυπριακό, εκτίμησε ότι υπάρχει «παράθυρο» ευκαιρίας για την επίλυσή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here