Τσίπρας: Το μέλλον μας δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού

0
4

Στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών.

«Βιώνουμε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση» είπε, υπογραμμίζοντας παράλληλα το μείζον ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο ΟΗΕ είναι πώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις αυτές.

Όπως τόνισε, το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού.

«Πολλά έχουν επιτευχθεί, αλλά δυστυχώς το όραμα των ιδρυτών δεν έχει υλοποιηθεί», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός. Όπως ανέφερε, βιώνουμε σήμερα μία ανθρωπιστική κρίση, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έξαρση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Αναφορικά με το προσφυγικό, τόνισε ότι σε συνεργασία με την Ε.Ε. η Ελλάδα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές. «Ωστόσο, για κάποιους η αντιμετώπιση της κρίσης αυτής είναι να υψώσουμε τείχη και να μεταθέσουμε τις ελπίδες», συμπλήρωσε και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι πολλοί από τους προγόνους μας υπήρξαν πρόσφυγες, δεν θα επιτρέψουμε να νικήσει ο ρατσισμός».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει «να αποθαρρύνουμε τους διακινητές και να δώσουμε ελπίδα στους πρόσφυγες».

Τέλος, ο πρωθυπουργός μίλησε και στην οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, λέγοντας ότι χρειάζεται να παλέψει η Ελλάδα βήμα – βήμα, προκειμένου να εφαρμόσει μία ατζέντα αναπτυξιακή και όχι μία ατζέντα λιτότητας.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αναδιάρθρωσης χρεών σε διεθνή φόρα, με επίκεντρο αναπτυξιακές στρατηγικές και όχι συνταγές λιτότητας», σχολίασε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here