ΤτΕ: Επιστροφή καταθέσεων ύψους 2,5 δισ. στις τράπεζες – Μειώνεται ο ELA

0
4

 

Η ΤτΕ ανακοίνωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 65 δισ. ευρώ, από 68 δισ. ευρώ που ήταν, ως και την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016.

Η μείωση αυτή του ELA δεν οφείλεται στην επαναφορά του waiver, της κατ’ εξαίρεση επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης από την ΕΚΤ, αφού άλλωστε το νέο ευνοϊκότερο καθεστώς θα ισχύσει από τις 29 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση αυτή οφείλεται στην επιστροφή καταθέσεων περίπου 2 έως 2,5 δισ. ευρώ, από τις αρχές Μαΐου έως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί συνολικά η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ρευστότητα που προσφέρεται μέσω του ευρωσυστήματος (δηλαδή αθροιστικά από την ΕΚΤ και από τον ELA).

Από την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιουνίου, οπότε τίθεται σε εφαρμογή το waiver, ο ΕLA θα μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 3,9 δισ. ευρω. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ το ανώτατο όριο του ELA από την ερχόμενη Τετάρτη θα διαμορφωθεί στα 61,1 δισ. ευρώ.

Η περαιτέρω αυτή μείωση οφείλεται στο waiver καθώς το κομμάτι αυτό της ρευστότητας οι ελληνικές τράπεζες θα το «υποκαταστήσουν» με κεφάλαια προερχόμενα απευθείας από τους μηχανισμούς της ΕΚΤ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here