ΤτΕ: Κίνδυνος πλειστηριασμού της α’ κατοικίας με τους «μη συνεργάσιμους» δανειοληπτες

0
4

O χαρακτηρισμός ενός δανειολήπτη ως «μη συνεργάσιμου» ενδεχομένως να συνεπάγεται τον πλειστηριασμό της πρώτης του κατοικίας, αναφέρει μεταξύ άλλων, ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας για τα «κόκκινα δάνεια», ο οποίος τροποποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Τράπεζας της Ελλάδας, σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του δανειολήπτη στις υποχρεώσεις του, αποστέλλεται εντός 15 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, προειδοποιητική επιστολή, καθώς ο αποχαρακτηρισμός του ως «συνεργάσιμος» μπορεί να έχει συνέπεια τον πλειστηριασμό της μοναδικής του κατοικίας.

Της διαδικασίας αυτής προηγείται η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση προς τους δανειολήπτες, η οποία μπορεί να αποσταλεί, μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2015, για τις περιπτώσεις δανείων που συμπληρώνουν (οποτεδήποτε μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου του 2015) καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερολογιακών ημερών. Η συγκεκριμένη ειδοποίηση παρέχει προθεσμία 15 εργασίμων ημερών στο δανειολήπτη να ενταχθεί στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επίλυσης καθυστερήσεων.

Αναφορικά με τα δάνεια που περιέρχονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερολογιακών ημερών, μετά την 15η Δεκεμβρίου 2015, η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση αποστέλλεται από το τραπεζικό ίδρυμα εντός 15 ημερολογιακών ημερών από το χρόνο συμπλήρωσης της καθυστέρησης των 30 ημερολογιακών ημερών.

Για την ιεράρχηση του επείγοντος της αποστολής ειδοποιήσεων, τα πιστωτικά ιδρύματα θα λαμβάνουν υπόψη την κατηγοριοποίηση των δανείων που έχουν πραγματοποιήσει. Η μεθοδολογία της ιεράρχησης πρέπει να γνωστοποιηθεί στη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση της τροποποίησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (15 Οκτωβρίου 2015)».

Μιλώντας πάντως, στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, η Όλγα Γεροβασίλη διαβεβαίωσε για ακόμη μία φορά πως «Με κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα δούμε τέτοιου τύπου πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here