Τυνησία: Τετρακόσια χιλιόμετρα περπάτησαν άνεργοι για να ζητήσουν δουλειά

0
12

 

Εξήντα άνεργοι από την πόλη Γκάφσα, στην κεντρική Τυνησία, διένυσαν μια απόσταση σχεδόν 400 χιλιομέτρων πεζή για να φθάσουν στην πρωτεύουσα της χώρας, Τύνιδα, και να ζητήσουν δουλειά.

Αυτή «η ειρηνική πορεία» από την Γκάφσα στην Τύνιδα διήρκησε περισσότερες από 8 ημέρες, δήλωσε την Τρίτη ο Άλι Λάσλεμ, ένας από τους συμμετέχοντες, που βρίσκεται πλέον στα νότια προάστια της Τύνιδας ζητώντας να του επιτραπεί να μιλήσει με τις αρχές.

«Η ιδέα προέκυψε από το γεγονός ότι όταν πας να δεις τις τοπικές αρχές στην κοινότητά σου, δεν υπάρχει καμία αντίδραση (…). Επομένως στρέφεσαι προς την κεντρική διοίκηση» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 25χρονος άνδρας.

Αυτή η πορεία πραγματοποιήθηκε ενώ από τις αρχές του έτους συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που ξεκίνησαν από το Κασερίν (κεντρικά) προτού επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα.

Οι κινητοποιήσεις αυτές, οι μαζικότερες και με τη μεγαλύτερη διάρκεια από την επανάσταση του 2011, προκλήθηκαν από τον θάνατο ενός νεαρού ανέργου κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης.

Οι πολίτες σε πολλές περιοχές της Τυνησίας διαμαρτύρονται ότι παραμένουν περιθωριοποιημένοι και ζητούν από την κυβέρνηση ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο.

Απέναντι στο κίνημα αυτό, η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να επιδείξουν υπομονή.

«Η Γκάφσα, με το φωσφορικό της άλας, βοήθησε την Τυνησία. Και οι νέοι της Γκάφσα, που βρίσκονται; Αδρανείς, στην φυλακή, χαμένοι» σχολίασε την Τρίτη η Χέντια Χάμεντ, μία 38χρονη που συμμετείχε στην πορεία.

Η περιοχή της Γκάφσα είναι στρατηγικής σημασίας για την Τυνησία λόγω των ορυχείων φωσφορικού άλατος, ωστόσο παραμένει μεταξύ των φτωχότερων περιοχών.

«Όταν θα υπάρξει μία λύση (στο πρόβλημα της ανεργίας), μία συγκεκριμένη λύση, εμείς θα επιστρέψουμε» συνέχισε η Χάμεντ, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητά της για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here