Θεοχαρόπουλος στο ΑΠΕ: Θα ήμουν ανακόλουθος αν άλλαζα θέση για τον εκλογικό νόμο

0
6

 

«Η θέση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι διαχρονική και πάγια για την Ανανεωτική Αριστερά και θα ήταν ανακόλουθο αν άλλαζα στάση. Είναι στις 50 θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης», δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος για την απόφαση του κόμματός του να ψηφίσει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, όπως προτείνει η κυβέρνηση, διαφοροποιούμενος από την αντίθετη στάση του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο διαβεβαιώνει ότι δεν θα κλονισθεί η συνεργασία των δυο κομμάτων στη Δημοκρατική Συμπαράταξη επειδή το κάθε κόμμα ακολουθεί τη δική του γραμμή. «Έχουμε συμφωνήσει σ΄ όλα τα νομοσχέδια στη Βουλή, λογικό είναι να υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις στο θέμα του εκλογικού νόμου», επισημαίνει.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρει ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής θα απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις που δεν θα αντιμετωπίζουν τεχνητά διλήμματα ενός αναπαλαιωμένου δικομματισμού και θα γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα προέλθουν από συνεργασίες, και απορρίπτει την κριτική ότι ευνοείται με τη στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ ή αντιθέτως θα ευνοηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημεία της συνέντευξης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Για ποιους λόγους διαφοροποιείσθε από το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και θα ψηφίσετε την πρόταση της κυβέρνησης για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την καθιέρωση της απλής αναλογικής;
Τα δύο κόμματα που συγκροτούν τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ» έχουν διαφορετική θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα του εκλογικού νόμου. Μέχρι σήμερα έχουμε συμφωνήσει στη στάση μας στη Βουλή σε όλα τα νομοσχέδια, για την οικονομία, την παιδεία, την υγεία κ.ά. Είναι απολύτως λογικό να υπάρξουν και ορισμένες αποκλίσεις. Η θέση της απλής αναλογικής είναι πάγια και διαχρονική θέση του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς. Θα με εγκαλούσατε και ορθά για ανακόλουθο αν άλλαζα την πάγια θέση μου με βάση τη συγκυρία. Η θέση αυτή είναι και 1 από τις 50 θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία αποφασίσθηκε στην πρόσφατη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Μαΐου.

Ασκήσατε κριτική στο ΠΑΣΟΚ γιατί επέλεξε να τηρήσει διαφορετική στάση; Δεν σας ικανοποίησαν τα επιχειρήματα του;
Θα μου επιτρέψετε να τονίσω ότι δεν ασκώ κριτική στο ΠΑΣΟΚ, απλώς καταθέτω τα επιχειρήματά μου υπέρ της απλής αναλογικής. Η κοινωνία έχει αποφασίσει ότι θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας, καθώς από τις εκλογές του 2009 και μετά, σε 4 εκλογικές αναμετρήσεις, δεν έχει αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, ούτε καν με το απαράδεκτο μπόνους των 50 εδρών. Για αυτό εξάλλου έχει κατατεθεί στη Βουλή το προηγούμενο χρονικό διάστημα από τα κόμματά μας ως πρόταση νόμου η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών χωρίς να συνοδεύεται και από άλλες απαραίτητες αλλαγές. Δεν μπορούμε άλλο να αλλοιώνουμε τη βούληση των πολιτών. Οι θεσμικές αλλαγές θα οδηγήσουν σε αλλαγή νοοτροπίας των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Στόχος είναι, τόσο η συνεννόηση όσο και η πολιτική σταθερότητα. Για αυτό η ΔΗΜΑΡ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε προτείνει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ευρείας πλειοψηφίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Η υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα οδηγήσει στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα, με συνεννόηση, μακριά από την τεχνητή πόλωση και τον διχασμό που οδηγεί σε μεγαλύτερα αδιέξοδα. Η πρόταση αυτή υπηρετείται από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Το γεγονός ότι ακολουθείτε τη δική σας γραμμή δεν κλονίζει τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη;
Το γεγονός ότι σε ένα θέμα το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί τη δική του γραμμή και η ΔΗΜΑΡ τη δική της, υπερασπιζόμενη τη σταθερή θέση της απλής αναλογικής, δεν κλονίζει την ύπαρξη και τη συνέχιση του κοινού εγχειρήματος, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η προγραμματική εμβάθυνση του εγχειρήματός μας επιτεύχθηκε ήδη στην πρόσφατη προγραμματική συνδιάσκεψη, όπου δεν εντοπίσθηκαν παρά ελάχιστες προγραμματικές αποκλίσεις. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολλαπλάσια των αποκλίσεων μας. Στη χώρα μας είναι απαραίτητη η κουλτούρα συνεργασιών, και εμείς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δείξαμε και δείχνουμε τον δρόμο, ο οποίος έχει και ανηφόρες και στροφές, αλλά θα οδηγήσει στον τελικό προορισμό, στη μεγάλη και ισχυρή προοδευτική παράταξη, σε έναν αυτόνομο πόλο σαφώς οριοθετημένο τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς συμβαδίζει από τη μια η έντονη κριτική που ασκείτε στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την πολιτική που εφαρμόζει, με τη στήριξη της πρότασής του για τον εκλογικό νόμο;
Τις επόμενες ημέρες ψηφίζουμε εκλογικό νόμο για το πώς θα γίνουν οι επόμενες ή οι μεθεπόμενες εκλογές, δεν ψηφίζουμε για την παραμονή ή όχι αυτής της αναποτελεσματικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις αυταπάτες, τον λαϊκισμό και τις αδιέξοδες πολιτικές. Αν επρόκειτο για ψήφο εμπιστοσύνης, η καταψήφιση θα ήταν δεδομένη εκ μέρους μου βάσει των θέσεών μου, χωρίς να αλλάζει από την οποιαδήποτε συγκυρία. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, αλλά ταυτόχρονα οι εκλογές πρέπει πλέον να γίνονται σταθερά με το σύστημα της απλής αναλογικής. Είναι τόσο απλό, δεν το κατανοούν όσοι δεν θέλουν να το κατανοήσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here