ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ | Ο ιδεώδης ερμηνευτής του Μεσαίωνα

1
14

Μεγάλη η απώλεια για την Ιταλία, και όχι μόνον, ο θάνατος του καθηγητή της Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια Ουμπέρτο Έκο. Ο μεγάλος συγγραφέας με την παγκόσμια αποδοχή δεν υπήρξε μόνον ο μελετητής και ιδεώδης ερμηνευτής του Μεσαίωνα αλλά και ο διανοητής που είχε ενεργή συμμετοχή στα θέματα της σύγχρονης κοινωνίας.

Ο Έκο σπούδασε Φιλοσοφία και Σημειωτική και το διδακτορικό του αναφέρεται στην αισθητική του Θωμά Ακινάτη του μεγάλου σχολαστικού φιλοσόφου του Μεσαίωνα. Η μεγαλύτερή του εκδοτική επιτυχία το «Όνομα του Ρόδου»εμπνευσμένο από τα σκοτεινά στοιχεία του Μεσαίωνα στάθηκε ορόσημο στην ιστορία του σύγχρονου μυθιστορήματος και μεταφράστηκε σε 43 γλώσσες . Αυτόν τον σκοτεινό Μεσαίωνα ο Έκο μελέτησε σε βάθος, και μέσα από το σκοτάδι έβγαλε το φως. Έτσι απέδειξε ότι ο Μεσαίωνας είναι μια εποχή ανάμικτου σκότους και φωτός κατά την οποία ανακτήθηκε ο πυρήνας της μεγάλης ελληνορωμαϊκής κληρονομιάς, όπως την περίοδο αυτή χαρακτήρισε και ο έτερος μεγάλος διανοητής Ζακ Λε Γκοφ, συνοδοιπόρος του στον αγώνα για την ανάδειξη του αληθινού Μεσαίωνα.

Και οι δύο αυτοί διανοητές του αιώνα μας συνέδεσαν στο έργο τους το παρελθόν με το παρόν αναδεικνύοντας τη σημασία του λατινικού Μεσαίωνα για τη σύγχρονη Ευρώπη, που γεννήθηκε τον Μεσαίωνα.

Ο Έκο είχε επανειλημμένα επισημάνει σε κείμενά του τις αναλογίες που υπάρχουν ανάμεσα στους χρόνους από τον 12ο έως τον 14ο αιώνα και στους δικούς μας χρόνους : ίδια πολιτισμική κρίση , ίδιες διαμάχες, ίδιες αναταράξεις. Παράλληλα ο Ζακ Λε Γκοφ στο βιβλίο του «Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα ;» μας παρασύρει σε ένα ταξίδι στο παρελθόν προσπαθώντας να αναδείξει τι έχει κληρονομήσει η σύγχρονη Ευρώπη και τι επαναλαμβάνει από τα χαρακτηριστικά της μεσαιωνικής Ευρώπης, που δεν μοιάζει απόλυτα με τη δική μας, αλλά αντιπροσωπεύει μια σημαντική στιγμή στη διαδικασία συγκρότησής της.

Τα δύο τελευταία χρόνια χάθηκαν δύο μεγάλοι Ιταλοί καθηγητές, μοναδικοί μελετητές του Μεσαίωνα και τόσο σημαντικοί για την ανθρωπότητα. Η απώλειά τους άφησε ένα κενό δυσαναπλήρωτο στο χώρο των Γραμμάτων και όχι μόνον!

Στέλλα Πριόβολο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΜειώνεται το αφορολόγητο – Ανάλογα με τα συμφωνημένα η φορολογία ενοικίων
Επόμενο άρθροΤουρκία: Συνελήφθησαν 4 άτομα για το μακελειό της Κυριακής στην Άγκυρα
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Sociιtι Europιenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here