Θρίλερ με τη συντριβή αεροσκάφους της Egypt Air κοντά στην Κάρπαθο (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

0
26

 

Σε πλήρη εξέλιξη το θρίλερ με την εξαφάνιση από τα ραντάρ της πτήσης MS804 του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών ενώ πετούσε από το Παρίσι προς το Κάιρο.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 66 άτομα, εκ των οποίων 56 επιβάτες -ανάμεσα τους ένα παιδάκι και δύο μωρά- και 10 άτομα πλήρωμα, ενώ αυτό πετούσε από το Παρίσι προς το Κάιρο. Ανάμεσα στους επιβάτες συγκαταλέγονται 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, και ένας από: Μ. Βρετανία, Βέλγιο, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Σουδάν, Τσαντ, Πορτογαλία, Αλγερία και Καναδάς.

Το στίγμα του αεροσκάφους εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, ενώ αυτό πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο και μόλις είχε μπει σε αιγυπτιακό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα newsday247.com, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ανέλαβαν την ευθύνη της πτώσης του αεροσκάφους καθώς, όπως ισχυρίζονται, είχαν τοποθετήσει βόμβα στο εσωτερικό του σκάφους, όταν βρισκόταν στο Παρίσι.

Η ΥΠΑ δίνει λεπτομέρειες για το πότε μπήκε στον ελληνικό εναέριο χώρο το Airbus της EgyptΑir, την επικοινωνία που είχε ο κυβερνήτης με το FIR Αθηνών και το τελευταίο «ίχνος» του αεροσκάφους.

Στη δημοσιότητα έδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας το χρονικό πάνω από το FIR Αθηνών: «Στις 02:24 πμ τοπική ώρα εισήλθε στο FIR Αθηνών η πτήση MSR 804, A320 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο και στις 03:29:40 πμ χάνεται το στίγμα του αεροσκάφους από το ραντάρ περίπου 7 ΝΜ νότια/νοτιοανατολικά από το σημείο ΚUMBI, εντός του FIR Καΐρου», όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Τα καρέ από την καταγραφή της πτήσης MS804 της Egyptair, λίγα δευτερόλεπτα πριν χαθεί για πάντα το στίγμα του αεροπλάνου από τα ραντάρ…

Καμμένος: Το αεροσκάφος έπεσε στα 9.000 πόδια και μετά χάθηκε

Τη συνδρομή φίλων και συμμάχων χωρών που διαθέτουν δορυφόρο στην ανατολική Μεσόγειο ζήτησε η Ελλάδα για την πιθανότητα να έχει ληφθεί εικόνα που να βοηθήσει τις αρχές της Αιγύπτου και της Ελλάδας να λύσουν το μυστήριο με την εξαφάνιση του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών που αγνοείται από τις 3:37 το πρωί, ανακοίνωσε ο Πάνος Καμμένος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε στα 37.000 πόδια και είχε εισέλθει στο FIR Αιγύπτου 5-10 μίλια νότια του σημείου Κόμπι – σημείο εξόδου του FIR Αθηνών.

Τότε το αεροσκάφος κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες πραγματοποίησε έκανε στροφή 90 μοιρών αριστερά και στη συνέχεια στροφή 360 μοιρών δεξιά με καθοδική πορεία πέφτοντας στα 15.000 και στα 10.000 μίλια οπότε χάθηκε από τα ραντάρ.

Τέσσερα λεπτά αργότερα το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου έδωσε εντολή για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έρευνας και διάσωσης. Άμεσα απογειώθηκε ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας από την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα και από την Αστυπάλαια απέπλευσε η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού Νικηφόρος Φωκάς.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στο σημείο πέριξ του οποίου εμφανίζεται το αεροσκάφος να χάθηκε από τα ραντάρ. Ο χώρος των ερευνών εκτείνεται σε απόσταση 40 μιλίων από το συγκεκριμένο σημείο και υπάρχει πιθανότητα να επεκταθούν περαιτέρω. Στην περιοχή πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως μποφόρ, που καθιστούν δύσκολη την έρευνα από αέρος, καίτοι το C-130 πετά σε ύψος μικρότερο των 5.000 ποδιών.

Στο πλαίσιο των ερευνών διερευνάται μέσα από τις επίσημες πηγές η πληροφορία για στίγμα του αεροσκάφους μετά την εξαφάνιση του.

Η Ελλάδα αποδέχθηκε τη συμμετοχή στις έρευνες ενός γαλλικού αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας FALCON και ενός αμερικανικού αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας Ρ-3C Orion, ενώ η Αίγυπτος συμμετέχει με ένα αεροσκάφος C-130 και δύο 2 F-16.

Τις πρωινές ώρες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογο του στον οποίο εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στις έρευνες παρέχοντας κάθε υποστήριξη προς τη φίλη χώρα.

Περαιτέρω το υποβρύχιο Ματρώζος -καίτοι βρίσκεται στη ΝΑΤΟική επιχείρηση active endeavour, 100 μίλια μακρύτερα από την περιοχή των ερευνών, έχει λάβει εντολή να κινηθεί προς το σημείο εφόσον απαιτηθεί. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ετοιμότητα αεροσκαφών F-16 από την Κρήτη.

Στην Κάρπαθο έχουν μετασταθμεύσει ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της πολεμικής Αεροπορίας και ένα Σικορσκι του Πολεμικού Ναυτικού για την πιθανότητα επιχείρησης περισυλλογής.

Τις έρευνες συντονίζει ένα ελληνικό αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΥΠΑ:

«Η πτήση MSR 804, A320 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 02:24 πμ τοπική ώρα. Αναγνωρίσθηκε και εξουσιοδοτήθηκε από τον αρμόδιο ελεγκτή εναερίου κυκλοφορίας, για την πορεία της πτήσης του. Στις 02:48 πμ μεταβιβάζεται στον επόμενο τομέα ελέγχου και εξουσιοδοτείται από τον αρμόδιο ελεγκτή, για το σημείο εξόδου από το FIR Αθηνών. Ο πιλότος ήταν ευδιάθετος και ευχαρίστησε στα ελληνικά.

Στις 03:27 πμ το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών προσπάθησε να επικοινωνήσει με το αεροσκάφος για μεταβίβαση επικοινωνίας και ελέγχου από το FIR Αθηνών στο FIR Καΐρου. Παρά τις επανειλημμένες κλήσεις το αεροσκάφος δεν ανταποκρίθηκε, οπότε ο ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας κάλεσε στη συχνότητα κινδύνου, χωρίς απόκριση από την πλευρά του αεροσκάφους. Στις 03:29 βρίσκεται πάνω στο σημείο εξόδου.

Στις 03:29:40 πμ χάνεται το στίγμα του αεροσκάφους από το ραντάρ περίπου 7 ΝΜ νότια/νοτιοανατολικά από το σημείο ΚUMBI, εντός του FIR Καΐρου. Άμεσα ζητήθηκε η συνδρομή των ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας για πιθανό εντοπισμό στόχου, χωρίς αποτέλεσμα. Στις 03:45 πμ ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες έρευνας και διάσωσης μέσω ΕΚΣΕΔ, ΕΚΑΕ και ΚΕΝΑ, με παράλληλη ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Καΐρου».

Την άμεση συνδρομή των δυνάμεων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για το αεροσκάφος της EgyptAir, υπογραμμίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με tweet: «Η Ελλάδα στο πλευρό της Αιγύπτου, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό βοηθούν με κάθε δυνατό τρόπο την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης».

Ολάντ: Το Airbus συνετρίβη

Σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την εξαφάνιση του Airbus που εκτελούσε τη διαδρομή Παρίσι-Κάιρο, ο πρόεδρος της Γαλλίας ανέφερε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη.Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη ενώ πετούσε σε αιγυπτιακό εναέριο χώρο, πάνω από τη Μεσόγειο ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης. «Πρέπει να μάθουμε την αλήθεια, εάν ήταν ένα «ατύχημα» ή μία τρομοκρατική πράξη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Ολάντ υπογράμμισε ότι θέλει «τα πάντα να τεθούν στη διάθεση των ελληνικών και των αιγυπτιακών αρχών ώστε σε συντονισμό με αυτές να μπορέσουμε να στείλουμε πλοία και αεροσκάφη», για να βρεθεί ο τόπος της συντριβής και να περισυλλεγούν τα συντρίμμια.

Εκφράζοντας την «θλίψη» και την «αλληλεγγύη» του προς τις οικογένειες των θυμάτων, ο Ολάντ δήλωσε ότι ελήφθησαν «μέτρα» για τις οικογένειες αυτές και ένα «κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης τέθηκε αμέσως σε λειτουργία».

Η γαλλική δικαιοσύνη αρχίζει τη διενέργεια έρευνας

Η γαλλική δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι αρχίζει τη διενέργεια έρευνας για την εξαφάνιση του αεροσκάφους της EgyptAir που πραγματοποιούσε την πτήση από το Παρίσι στο Κάιρο, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολένς.

«Καμιά υπόθεση δεν εξετάζεται περισσότερο από κάποια άλλη και καμιά υπόθεση δεν έχει αποκλειστεί σε αυτό το στάδιο» της έρευνας, δήλωσε ο εισαγγελέας σε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζεται ότι η έρευνα ανατέθηκε στη Χωροφυλακή.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό απηύθυνε έκκληση προς όλους να είναι πολύ προσεκτικοί όταν αναφέρονται στα αίτια της εξαφάνισης του αεροπλάνου και υπογράμμισε ότι τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί σε σχέση με το θέμα αυτό.

«Πληροφορίες κυκλοφορούν αλλά τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί», τόνισε ο Ερό στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με οικογένειες των επιβατών οι οποίες είχαν συγκεντρωθεί σε ένα ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ.

Ο Ερό είπε επίσης ότι η EgyptAir διαθέτει «από σήμερα το απόγευμα» θέσεις για συγγενείς των επιβατών που επιθυμούν να μεταβούν στο Κάιρο.
«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί πριν προβούμε σε σχόλια ή εκφράσουμε υποθέσεις», «πάρα πολλές πληροφορίες κυκλοφορούν που δεν έχουν ελεγχθεί», τόνισε εκφράζοντας εκ νέου την «αλληλεγγύη» του προς τις οικογένειες αυτές.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες ακόμη για την ξαφνική εξαφάνιση του Airbus Α320. Το πλήρωμά του δεν έστειλε σήμα κινδύνου, σύμφωνα με τον αιγυπτιακό στρατό και την ελληνική πολιτική αεροπορία, κάτι που οδηγεί στην υπόθεση πως σημειώθηκε ένα βίαιο και ξαφνικό συμβάν.

«Επί του παρόντος, δεν γνωρίζουμε γιατί το αεροπλάνο εξαφανίστηκε», δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος της EgyptAir. «Καμιά υπόθεση δεν μπορεί να αποκλειστεί για τα αίτια της εξαφάνισης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

48.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του Airbus A320 της EgyptAir

Το αερισκάφος το οποίο εξαφανίστηκε μεταξύ της Καρπάθου και των αιγυπτιακών ακτών με 66 επιβαίνοντες, είχε παραδοθεί στην εταιρεία στα τέλη του 2003 και είχε στο ενεργητικό του 48.000 ώρες πτήσης, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία.

«Με λύπη της η Airbus επιβεβαιώνει πως ένα A320 της EgyptAir χάθηκε (…) πάνω από τη Μεσόγειο«, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Η τελευταία επικοινωνία του Airbus με τους Έλληνες ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Την είδηση ότι οι ελεγκτές της ελληνικής Πολιτικής Αεροπορίας συνομίλησαν με τον πιλότο του αιγυπτιακού αεροσκάφους πάνω από την Κέα, αποκάλυψε ο Διοικητής Πολιτικής Αεροπορίας Κωνσταντίνος Λιντζεράκος, μιλώντας στον Ant1, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ενημέρωσε τις Αιγυπτιακές αρχές για την εξαφάνιση της πτήσης MS804.

«Τα ξημερώματα στις 03:05, οι ελεγκτές συνομίλησαν μαζί του. Του έδωσαν συντεταγμένες και ο πιλότος ακολούθησε πιστά τις συντεταγμένες μέχρι την έξοδο από το ελληνικό FIR», δήλωσε ο κ. Λιντζεράκος και πρόσθεσε:

«Οι Έλληνες ελεγκτές προσπάθησαν να συνομιλήσουν με τον πιλότο, 10 μίλια πριν εξέλθει από το ελληνικό FIR. Ο πιλότος δεν ανταποκρινόταν και συνέχισαν να τον καλούν μέχρι τις 03:29 όταν και το αεροσκάφος χάθηκε από το ραντάρ».

Όπως τόνισε ο κ. Λιντζεράκος, το αιγυπτιακό αεροσκάφος, ενάμιση λεπτό αφού βγήκε από τον ελληνικό εναέριο χώρο χάθηκε το στίγμα του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here