ΗΠΑ: Κυρώσεις σε επιπλέον 10 άτομα και θεσμούς για παροχή βοήθειας στην συριακή κυβέρνηση

0
8

 

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε την Τετάρτη κυρώσεις σε 10 πρόσωπα και επιχειρήσεις, ανάμεσα τους και μια ρωσική τράπεζα, με την κατηγορία ότι παρέχουν υποστήριξη στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου «τέσσερα φυσικά και έξι νομικά πρόσωπα που παρέχουν υποστήριξη στην κυβέρνηση της Συρίας, όπως ορίζει το διάταγμα 13582» προστέθηκαν στον κατάλογο των κυρώσεων που έχει επιβάλει το υπουργείο. Ανάμεσα τους βρίσκονται δύο άτομα συριακής καταγωγής, ένα άτομο κυπριακής καταγωγής, καθώς και τέσσερις εταιρείες με έδρα την Συρία, την Κύπρο και το Μπελίζ.

Οι κυρώσεις αφορούν τον Σύρο επιχειρηματία Τζορτζ Χασουάνι που «εκτελούσε χρέη μεσάζοντα» για «την αγοραπωλησία πετρελαίου μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και του Ισλαμικού Κράτους. Αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ εκτιμούν πως το Ισλαμικό Κράτος εξασφάλισε κέρδη ύψους 47 εκατομμυρίων δολαρίων από το εμπόριο πετρελαίου πριν από το Οκτώβριο
Ανάμεσα στα άτομα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι και ο Κιρσάν Ιλιουμζίνοφ, ρώσος επιχειρηματίας και πρόεδρος της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας που κατηγορείται για παροχή βοήθειας στην συριακή κυβέρνηση. Κυρώσεις επίσης επιβλήθηκαν στη ρωσική τράπεζα Financial Alliance Bank, που ελέγχεται από τον Ιλιουμζίνοφ.

Με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο Interfax ο Ιλιουμζίνοφ αρνήθηκε τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντας «προκλητική ενέργεια» την επιβολή κυρώσεων εναντίον του
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA, o Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε την Τετάρτη πως η Μόσχα δεν κατανοεί τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενάντια σε στόχους ρωσικών συμφερόντων σχετικά με την Συρία και κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει να παίζει «γεωπολιτικά παιχνίδια». Έκανε λόγο για μια νέα περίπλοκη περίοδος στις διεθνείς σχέσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here