ΗΠΑ: ΤΟ ΙΚ στρατολογεί παιδιά ελλείψει μαχητών

0
8
In this photo released on April 25, 2015, by a militant website, which has been verified and is consistent with other AP reporting, young boys known as the "lion cubs" hold rifles and Islamic State group flags as they exercise at a training camp in Tal Afar, near Mosul, northern Iraq. Using various methods, including cash rewards, intimidation and indoctrination, IS fighters have made children and teens a focus of their recruitment efforts, running schools, orphanages and training camps. (Militant website via AP)

 

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε την Παρασκευή ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εντείνει την πρακτική του να στρατολογεί παιδιά εξ αιτίας των απωλειών που έχει υποστεί από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα ένα βίντεο όπου εμφανίζονται έξι παιδιά στρατιώτες να εκτελούν στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας της Συρίας.

Στις εικόνες καταγράφονται επιπλέον δεκάδες παιδιά, ηλικίας περίπου 10 ετών, να μελετούν θρησκευτικά κείμενα και να εκπαιδεύονται στη μάχη σώμα με σώμα.

«Έχουμε δει αυτήν την τάση», της στρατολόγησης παιδιών-στρατιωτών, να «αυξάνεται ήδη εδώ και κάποιες ημέρες», δήλωσε ο συνταγματάρχης Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος της Centcom. Οι Τζιχαντιστές «καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες που έχουν υποστεί στο πεδίο της μάχης» επισήμανε. «Αυτό είναι απλά ελεεινό», πρόσθεσε.

Το Πεντάγωνο δεν έδωσε κανένα επίσημο στοιχείο σχετικά με τις απώλειες της τζιχαντιστικής οργάνωσης μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων τον Αύγουστο του 2014.

Ωστόσο ο στρατηγός Λόιντ Όστιν, ο διοικητής της Centcom, εξέφρασε την εκτίμηση αυτήν την εβδομάδα ότι περίπου 23.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις του συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία. Ο εκπρόσωπος τύπου της Centcom τόνισε ότι δεν είναι «στις προθέσεις του συνασπισμού να σκοτώνει γυναίκες και αθώα παιδιά».

Ωστόσο κάθε μαχητής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος «που είναι οπλισμένος και μας επιτίθεται» συνιστά έναν «νόμιμο στρατιωτικό στόχο», σημείωσε. Το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος εμπλέκει αθώους ανθρώπους σε αυτήν την κατάσταση «είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να το εξαλείψουμε», τόνισε.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ισλαμικό Κράτος έχει στρατολογήσει περισσότερα από 1.100 παιδιά από τις αρχές του έτους και 50 εξ αυτών έχουν σκοτωθεί.

Σύμφωνα με ένα αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, οι μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ και στη Συρία αντιπροσωπεύουν μια δύναμη 23.000 έως 33.000 ανδρών.

Παρά την ύπαρξη παιδιών-στρατιωτών, η «συντριπτική πλειονότητα» των Τζιχαντιστών παραμένουν άνδρες σε μάχιμη ηλικία, υπογράμμισε ο συνταγματάρχης Ράιντερ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here