Βάιντμαν: Υψηλότερος κίνδυνος απωλειών για κατόχους ομολόγων χωρών σε πρόγραμμα

0
11

 

«Σημαντικά υψηλότερο» κίνδυνο απωλειών θα πρέπει να αναμένουν οι αγοραστές ομολόγων από τις υπό κρίση χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν.

Ο επικεφαλής της Bundesbank θεωρεί ότι θα πρέπει να επιμηκύνεται αυτομάτως κατά τρία χρόνια η διάρκεια των ομολόγων μιας χώρας, η οποία ζητά την ένταξή της σε πρόγραμμα του ΕΜΣ. Με αυτόν τον τρόπο, σε περίπτωση χρεοκοπίας, οι κάτοχοι ομολόγων θα πρέπει να επωμιστούν και μέρος της ζημιάς.

«Η κοινή ευθύνη και ο όγκος των προγραμμάτων βοήθειας θα μειωθούν δραστικά, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να φέρουν μερίδιο της ευθύνης και δεν θα καταβάλλονται πλέον δημόσια κεφάλαια», αναφέρει ο Βάιντμαν σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus και εξηγεί ότι δεν θεωρεί πρόβλημα το υψηλότερο κόστος δανεισμού για τα ομόλογα των συγκεκριμένων χωρών.

«Η συνέπεια θα είναι διαχειρίσιμη και θα αφορά κυρίως τα ομόλογα μικρής διάρκειας. Αν μια χώρα δεν έχει σταθερά δημοσιονομικά, τότε ούτως ή άλλως θα αυξηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου», επισημαίνει ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και προσθέτει ότι «αυτό αποτελεί τον πυρήνα της νομισματικής ένωσης, στο πλαίσιο της οποίας δεν πρέπει να υπάρχει κοινή ευθύνη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here